Rusi se povlače iz regije u Harkovu, ukrajinska vojska izvojevala pobjedu

Moskva je u subotu napustila svoj glavni bastion na sjeveroistoku Ukrajine, što je iznenadno očigledno urušavanje jedne od glavnih ratnih linija fronta nakon što su ukrajinske snage krenule u opsadu tog područja.

Državna novinska agencija TASS citirala je rusko ministarstvo odbrane rekavši da je naredilo trupama da napuste područje oko grada Iziuma u provinciji Harkov, rekavši da će biti poslate da pojačaju operacije na drugim mjestima u susjednom Donjecku, prenosi Reuters.

Najava je uslijedila nekoliko sati nakon što su ukrajinske trupe zauzele grad Kupiansk dalje na sjeveru, jedini željeznički centar koji snabdijeva cijelu rusku liniju fronta preko sjeveroistočne Ukrajine. To je ostavilo hiljade ruskih vojnika odsječenih od snabdijevanja na cijelom dijelu fronta koji je doživio neke od najintenzivnijih bitaka u ratu.

Ukrajinske snage ponovo su zauzele desetine gradova i sela koje je Rusija držala mjesecima, otkako su probili liniju fronta ranije ove sedmice. Ukrajinski zvaničnici su rano u subotu objavili fotografije svojih vojnika kako u zoru podižu plavo-žutu zastavu zemlje ispred gradske vijećnice u Kupiansku.

Ukrajinski zvaničnici nisu potvrdili da su ponovo zauzeli Izium, ali je šef kabineta predsjednika Volodimira Zelenskog na društvenim mrežama objavio sliku grožđa. Reč “Izium” na ukrajinskom i ruskom znači “grožđice”.

(FENA)