SAD se žele vratiti u Vijeće za ljudska prava UN-a

SAD se žele vratiti u Vijeće za ljudska prava UN-a

Sjedinjene Države žele se ponovo vratiti u sastav Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih nacija kasnije ove godine, rekao je u srijedu američki državni sekretar Antony Blinken, obilježavajući najnoviji međunarodni angažman Bidenove administracije.

Blinken, obraćajući se Vijeću u ranije snimljenom video zapisu, rekao je da će administracija predsjednika Josepha Bidena raditi na uklanjanju onoga što je nazvao “nesrazmjernim fokusom” Foruma u Ženevi na američkog saveznika Izrael.

Pod bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom, Sjedinjene Države napustile su Vijeće u junu 2018. godine, ali se vlada Bidena vratila kao posmatrač ranije ovog mjeseca, javlja Reuters.
– Drago mi je što mogu najaviti da će Sjedinjene Države ponovo podnijeti zahtjev za Vijeće za ljudska prava za mandat 2022.-24. Ponizno molimo za podršku svih država članica Ujedinjenih nacija u našoj želji da se vratimo u sastav ovog tijela – rekao je Blinken.

Godišnji izbori za trogodišnje članstvo u vijeću od 47 zemalja članica trebali bi se održati na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u oktobru. Britanija, Kina i Rusija su među trenutnim članicama.

– Dok se Sjedinjene Države ponovo ne vrate u sastav, apelujemo na Vijeće za ljudska prava da obrati pažnju na svoje politike. To uključuje njegov nesrazmjerni fokus na Izrael – rekao je Blinken.

(FENA)