Savez logoraša u BiH: Poraz fašizma i nacionalizma nakon 2. Svjetskog rata nije bio konačan

Savez logoraša u BiH oglasio se saopćenjem za javnost u povodu 9. maja – ”Dana logoraša Bosne i Hercegovine“ u kojem ocjenjuje da su događaji na području naše šire regije ponovo potvrdili da poraz fašizma i nacionalizma nakon 2. Svjetskog rata nije bio i konačan, a nedavna dešavanja u Ukrajini su čak pokazala da je fašizam 21. stoljeća i “metastazirao u neke nove oblike”.

 

– Prije tačno 72 godine, 1950. godine Robert Schuman, ministar vanjskih poslova Francuske, dao je prijedlog novog uređenja Europe tek izašle iz dva prethodna svjetska rata, uređenja utemeljenog na međusobnoj solidarnosti zemalja i jednoj novoj ideji-ideji Europske unije. Ideja EU se izgrađivala i podrazumijevala konačni poraz fašizma nakon 2. Svjetskog rata, kao poraz ideologije nadređenosti i veličanja određene nacije, grupe ljudi, koji se neutemeljeno, neljudski i nedemokratski smatraju više vrijednim jedinkama, nego što su to ostali pripadnici tog društva. Prema tome, fašizam i dalje postoji, živi tu pored nas, i samo u određenim fazama djeluje pritajeno i konspirativno, a nekad se podigne iz pepela, i ponovo uzrokuje tragediju, bol, smrt i razaranja običnim ljudima – navodi se u saopćenju.

Iz Saveza logoraša u BiH naglašavaju da je očigledno da moderno društvo moramo izgrađivati na temeljima sistematičnog odgovora pravde i prava, pa i sankcija onda kada se metastazirani fašizam ponovo podigne iz pepela.

– Očigledno je da će ta borba ‘dobra i zla’ trajati do sudnjeg dana, a za svakoga od nas treba da je bitno na kojoj strani ćemo naći svoje mjesto. Od svojih početaka pa sve do danas, Savez logoraša u Bosni i Hercegovini, istrajava upravo na toj borbi i daje kontinuiran i značajan doprinos u pobjedama dobra nad zlom – poručuju iz Saveza.

Kako dodaju, kontinuirano sarađujući sa svojim članicama-udruženjima logoraša na području cijele BiH, kao i sa svim drugim organizacijama, institucijama, pojedincima i međunarodnom zajednicom, taj savez istrajava u borbi za istinu i pravdu. Za uspjeh u toj zajedničkoj misiji, neophodno je sinergijsko djelovanje i međusobna podrška svih učesnika.

Savez logoraša u BiH od bh. političkih i drugih lidera traže da se konačno opredijele na kojoj su strani i počnu konkretno djelovati i pomagati logorašima u borbi za adekvatan zakon, istinu i pravdu, i za zajedničku državu u kojoj ima mjesta za sve iskrene Bosance i Hercegovce, saopćeno je iz tog saveza.

(FENA)