Čovjek koji nam je darovao radosti pobjeda

Edin Dzeko

O fudbalskom reprezentativcuBiH Edinu Džeki, legendarnom dijamantu, ovih dana su se pojavili lažni podaci o broju postihgutih golova u dosadašnjoj karijeri. Na sve strane se pojavlju lažni portali koji iz nekih razloga šire laži o Bosni i Hercegovini pa je ovaj put na tapetu bio i zasigurno najomiljeniji sportista BiH. Rečeno je da je postigao 227 klupskih golova, što je bila golema laž.

Evo istine o njegovim dosadašnjim sjanim golgeterskih rezultatima. Edin je do sada postigao 299 klupskih golova. Kada je napustio Željezničar, imao je na saldu samo tri gola. Otišao je u Češku, gdje je zaigrao kratko za drugoligaša Usti nad Labem. Tamo ga je iz Željezničara odveo Jirži Plišek, valjda jedini trener koji je vodio oba velika sarajevska kluba. Tu je Edin postigao 6 golova, a onda ubrzo prešao u popularni češki klub Teplice. Prvu sezonu se nije naigrao, te je postigao tri gola. Već sljedeću sezonu je zabio 13. golova.

Plišek se uvijek rado sjeća Edinove spremnosti na žrtvu i uporni trening.

Sa odličnim partijama u Teplicama, odmah je primijećen od ljudi iz njemačkog Wolfsburga. Bundesliga je otvorila vrata. Pred Edinom je bila budućnost koju je trebalo graditi. Uz pomoć slavnog igrača i trenera Felixa Magatha, Wolfsburg je osvojio je prvenstvo Njemačke. Džeko je bio dva puta drugi najbolji strijelac Bundes lige sa 26 i 22 gola iza suigrača Grafitea. Uz najboljeg asistenta Bundes lige našeg Zvjezdana Misimovića, pregažen je i slavni Bajern sa 5 prema jedan. Edin je postigao je ukupno 66 golova u prvenstvu i 12 u domaćim i međunarodnim kupovima, što je 78 golova za 4 sezone. Nakon toga postaje najskuplji igrač sa ovih prostora i odlazi u Manchester City. Tamo je često nepravedno grijao klupu. Recimo odigra blistavo protiv Tottenhama u Londonu i postigne četiri gola, sve ljepši od ljepšeg. I na sljedećoj utakmici odsjedi na klupi, jer trener ima svoje vizije. Ili uđe dvadesetak minuta prije kraja i protiv Manchester uniteda na Old Trafordu postige dva gola i asistira za još jedan.

U Romi je Edin Džeko postao treći strijelac svih vremena. Sa 29 golova bio je najbolji strijelac italijanske Serije A. Pitanje je ove sezone da zauzme poziciju iza legende Frančeska Totija.

U tri lige petice postigao je više od 50 golova. Koliko je pokvarenosti čak i u svijetu fudbala, novinari su se takmičili da pohvale Ronalda za takav rekord mnogo kasnije nego li što je to uspio Edin.

Ali, on je uvijek imao snagu da prevlada svaku vrstu nepravde. Kao „kloc“ je, stalnim visokim novčanim ugovorima donio veliki novac za Želju, svoju prvu klupsku ljubav. Za reprezentaciju naše Bosne i Hercegovine je postigao 59 golova, premda službeno stoji 58. Čovjek je koji je redovno donosio najviše i najljepše radosti svojim Bosancima, ljubiteljima fudbala.

Dakle,Edin Džeko je ukupno postigao 358 golova. I svugdje je na izvještajima zabilježeno: Džeko – Bosanac, bosanski igrač. Koliko je poznato, to je promocija ove države.

I uvijek je sve pobjeđivao strpljenjem i tolerancijom. I ogromnim radom.