Dani za pamćenje sa istinskim sportskim i estradnim asovima u Sani i Bihaću

Autori:
Sinan Sinanović
Emir Tabaković
Slike:
Sana EMedia
Besim Islamcević
Šemsudin Habibović
Enes Karić
Sinan Sinanović

 

Kakva sportska raja. I estradna Ljudine! Asovi! Revija nogometa/fudbala u Krajini. USK-u. U Sanski Most i Bihać došli su istinski asovi. Iz Splita je stigao sa frendom Mirom, Ivan Gudelj. Premda su mogli uživati u blagodatima opatijskih plaža iz Rijeke su u Krajinu došli Mladen Mladenović i Dragan Skočić. Aktuelni selektor Irana. Koji će s iranskom reprezentacijom igrati na svjetskom prvenstvu u Kataru. Skoko i Mladen su dosta toga riskirali da dođu. Prošli su kroz pakao olujnog nevremena. Mogli se vratiti nazad u Rijeku, ali ne. Stigli su u Bihać. Istina, u Ripču su se u restoranu MLIN okrepili “Kod Brke” i pojavili na stadionu Jedinstva.

Iz Austrije nas pojačao nekad sjajni nogometaš Enes Jusić. I pokazao zašto je bio igračina!

Davor Černe je izmamio vrsnim potezima aplauz svoje bihaćke publike.

Igrali su “naši” Slovenci Amir Agić i Enes Handanagić. Kemal Alispahić, igrač i trener Želje i Sarajeva i nekoliko inostranih klubova, bio je trener i igrač.

A tek Avdija Vršajević, strijelac “mundijalskog” gola za Bosnu i Hercegovinu na SP u Brazilu. Anel Hadžić još je jedan “Brazilac” u timu Humanih zvijezda. I danas je igračina. Klasa.

Almir Seferović, stručnjak za tjelesnu spremu. Ako kažemo da je spremao i Miralema Pjanića sve govori. I desetine igrača. Sefer je, uvjerili smo se, ostavio dobar trag u Bihaću. Što reci za Damira Špicu. Da ne pišemo uguglajte pa će vam se “ukazati” da je Špica bio kapetan banjalučkog Borca, kada je uzeo nasred Beograda Piksijevoj Zvezdi Maršalov kup. Ono što ne možete uguglati su ljudske kvalitete ovog asa iz grada s Vrbasa.

Da, briljirao je i Aleksandar Aca Vuković, koji je došao na poziv Musaiba Saibe Talića, legende Podrgrmeča. Trenera, sportskog radnika, ljudeskare! Sajbo je glavni incijator za dolazak Humanih zvijezda u S. Most. S njim Šemsudin Habibović, braća Aganović i drugi. Šemso je danonoćno radio na besprijekornoj organizaciji utakmice.

Akciju je podržao načelnik Faris Hasanbegović, a sve svojim prisustvom popratio Emir Tabaković, doajen sportskog novinarstva u BiH i regionu. Emir je na večeri posebnim poklonima Nihada Krupića, nekadašnjeg asa obradovao prisutne. Sajbo Talić je posebna priča. Podijelio je sve što ima dragim gostima. Jasmin Talić, s ocem i babo od Adisa Kadirića bili su nam podrška i uvjek pri ruci. Haris Dubica nekadašnji “frontman” BHF, čuveno ime u estradnom svijetu, nastupao je zapaženo. Nermin Čeliković nekadašnji “kelnovac” oba dana bio je postojan. Almir Keranović doprinio je na terenu i van travnjaka. Mirza Kolar je kao i svaki put demonstrirao nogometmo umijeće i pokazao da je prošao Željinu školu. Osjetilo se to posebno u Bihaću, kada smo igrali bez povrijedjenog Kolara.

Koliko mu je stalo nastupiti za Humane zvijezde BiH pokazao je primjer Nijaza Avdića, nekadašnjeg igrača Olimpika, Famosa, Iskre, Igmana. Došao je iz crnogorskog Bijelog Polja, prebacivao se autom stopom, vozom, busom.., samo da zaigra. Poseban aplauz dobio je Bišćanin Hasan Semanić. Premda nije želio publicitet, a zaslužuje svaki respekt.

Kada je Ervin Đelalagić, nekadašnji kapiten cazinske Krajine, trebao bubreg, Semanić, i sam nekad nogometaš, nije dvojio ni sekunde. Prijavio se u bolnicu i dao svoj bureg. Halo, bubreg dao. Kako to danas nestvarno zvuči.

Aplauz je zaradio i Dario Damjanović, nekadasnji hajdukovac i bh.reprezentativac. Druga bi se pjesma pjevala da je igrao Damjan u Bihaću.

Osman Hadžikić je maksuz došao s ocem Ademom Bećom iz Kladnja. Došao, asistirao, briljirao i vratio se kuci.

Jasmin Hukić, sin legendarnog igrača i trenera Slobode i reprezentacije bio je na obje utakmice. Ponašanjem pokazao čiji je sin. Leo Kazic bio je posebna atrakcija. Leo, Osman Hadžic, Kemo Hasic, Dževad Rahic Raha, Mirza Malkoč i Adnan Nezirov oduševili su kao pjevači, igrači i ljudi. Da nije bilo Nezirova na golu utakmica bi završila rukometnim rezultatom.

Podsjetimo se da je u Sanskom Mostu rezultat bio 2 prema 2. Golove za Humane zvijezde su dali Damir Špica i Amir Leo Kazić, inače rođeni Sanjanin. Golove za Podgrmeč su dali Senijad Ibričić, nekadašnji BH. reprezentativac koji je nogometnu karijeru počeo u FK Pogrmeču i Emir Zukić, gost Podgrmeča, inače rođen u Tesliću, a živi u Spokaneu, USA.

Ado domaćin, džentlmen i raja, stekao je simpatije u svojoj sredini, a to je najteže. Kenan Cinac, Edin Ramić, Belmin Habibovic, Mirza Kusturica, Ibrahim Mujkić, Armin Pašić, Vojo Stojanović, Miro bili su logističari,vozači, zabavljači, asistenti, a neki i napadači.

Za kraj smo ostavili dvojicu. Vlatko Glavaš. Kapetan Fortune, reprezentacije, čiji je bio i trener bio je istinski lider. I uvjek rado viđen gost u Krajini. I cijeloj BiH. Senijad Ibričić Ibro ili Trupko, digao je Sanski Most na noge. Najjači promoter i brend Sanskog Mosta, Krajine… Ikona Hajduka i Domžala. Mogao je naći stotine opravdanih razloga da ne dođe iz Slovenije, gdje ima kao sportski direktor pune ruke posla. Ibro je došao među svoju raju i oduševio.

Rešad Mamela je odradio sve u najboljem redu i dobio pohvale Gudelja, Skočića, Špice, Mladenovića…

Silno je želio doći Fuad Muzurović, prvi BiH selektor, koji je prve pripreme i utakmice odradio upravo u Krajini, ali zbog nesnosnih vrućina, preporučeno mu je mirovanje, da bude manje izložen.

Dolazi Fuko, Muzur ili Dajdža kako ga svi znaju 6. augusta u Cazin, pa dan kasnije u Bosansku Otoku. Veliki posao su odradile kolegice i kolege i prijatelji Aljo Bobić, spiker, sveprisutni Sudo Balić (Cenzura.ba), Majda, Alagić i ostali novinari iz bh.medija iz Bihaća i Sanskog Mosta. Hvala im od srca na kolegijalnoj i prijateljskoj podršci.

Izvinjenje što nisu mogli biti s Humanim zvijezdama uputili su Elvir Bolić, Mirza Varešanovic, Vule Trivunović, Darko Maletić, Feđa Dudić (častio poklonima), Đelo Muharemovic, Vladan Grujic, Alen Škoro, Buki Biščevic, Emir Hadzić, Hamdo Abdić, Muris Jabandžić, Irfan Durić, Velibor Pudar, Nudžein Geca, Amel Tuka, Senad Brkić, Samir Bekrić, Husnija Arapović, Adis Nurkovic, Denis Karić. Većina njih dolazi u Cazin i Bosansku Otoku.

Bilo je nekih koji su u 21.stoljeću pisali opravdanja davno zaboravljena. Dolazak su najavili Admir Vladavić, Enes Mesanović i Samir Mekić.., a nisu se pojavili. Hvala Besku Šabiću, Izetu Hrustanoviću, Ahmetu Kečaloviću, Sajbi Taliću, Tabakoviću, Hasanbegoviću, Hamdi, Nezirovu, Habiboviću… Jedno ime zaslužuje posebnu zahvalnost. Adi Abdihodžić danima nije spavao. Dao je cijelog sebe u ovaj projekat. Kucao na brojna vrata, molio, ne zbog sebe već za bolju budućnost Jedinstva. On živi za Jedinstvo.

Helem, bilo je nezaboravno. Idemo dalje. Cazin u subotu 6. augusta i Bosanska Otoka u nedjelju 7. augusta. Hvala domaćinima, posebno HUMANIM ZVIJEZDAMA BIH!