Kad fudbalski anonimusi postaju važni

Na vijest o izboru selektora fudbalskog tima BiH

U historiji internacionalnih fudbalskih utakmica je zabilježen jedinstven, nikad ponovljen i vjerovatno malo poznat događaj milionskim ljubiteljima najvažnije sporedne stvari na svijetu.

Tog 24. aprila 1996. godine u Talinu, glavnom gradu Estonije, u prijateljskoj utakmici fudbalskih reprezentacija Islanda i Estonije, izvršena je izmjena koja će ući u anale fudbala. Eidur Smari Gudjohnsen, osamnaestogodišnjak, je ušao u igru zamjenivši svog oca Arnora, tada 45-godišnjaka…Mladi Eidur je tako postao treći nasljednik nakon svog djeda i oca u nacionalnom timu rodne zemlje…

U reprezentaciji Islanda kao i skromnoj domaćoj fudbalskoj ligi su do devedesetih igrali amateri, sa domaćim igračima i trenerima.

Izudin Dervić

Drugog juna 1993. godine je igrač iz BiH Izudin Dadi Dervić prvi prekinuo tu tradiciju i kao naturilizovani Islanđanin zaigrao u reprezentaciji ove zemlje u prijateljskoj utakmici protiv Rusije

Izudin Dadi Dervić je bio odličan napadač FK Ljubića iz Prnjavora i 1985. moj suigrač u amaterskoj reprezentaciji Republičke BiH Lige Zapad. Otišao na Island prije rata i tamo stekao punu afirmaciju kao igrač, trener i član stručnog štaba islandske fudbalske reprezentacije.

Izudin Dervić pripada legendarnoj grupi stručnjaka sa Islanda koji su napravili plan i program razvoja svoje reprezentacije, bez skupe pomoći sa strane. Od “reprezentacije konobara”, kako su zvali amaterske evropske reprezentacije, Island je došao do četvrt finala evropskog prvenstva 2016. izgubivši od Francuske, u produžecima pet prema dva. Godine 2018. Island se plasirao na Svjetsko prvenstvo u Japanu i Južnoj Koreji.

I kakva je situacija sada!? Desetog decembra 2020. godine je FIFA objavila zadnju tabelu rangiranja fudbalskih reprezentacija. Island zauzima 46., mjesto a Bosna i Hercegovina 55. mjesto.

Danas, 21. januara 2021. je za selektora fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine izabran Bugarin Ivaylo Petev. Domaća javnost je favorizovala sa razlogom legendarnog kapitena BiH tima Sergeja Barbareza. Prvi potpredsjednik i član Izvršnog Odbora FSBiH Milorad Sofranić je branio odluku o imenovanju Peteva, rekavši da je jedini nedostatak Barbarezu trenerske reference. Kao da on i drugi u odboru koji su izbrali Peteva, imaju neke istaknute fudbalske reference. Kada bi ispitali njihove stvarne domete došli bi do nedvojbenog zaključka da je to skupina anonimusa za koje nisu čuli ni ljudi iz njihovih rodnih gradova.

Nije sramota ne znati, sramota je biti u neznanju i istrajavati na tome. Zna se dobro zbog čega nam je reprezentacija došla u zadnju evropsku skupinu. Prvenstveno zbog političkih odluka i kratkotrajnih rješenja u izboru selektora.

Ako smo već na dnu, zašto ne prepisati od Islanda plan i program razvoja nacionalnog tima, kojih ih je doveo iz seoske lige do evropske i svjetske scene. A nisu imali ni Džeku, ni Pjanića…

Imali su našeg Dervića i druge domaće radnike koji su iz dana u dan učili i uspjeli da svojim programom dovedu voljenu reprezentaciju da bude za deset mjesta bolje rangirana od naše. Ne bi trebalo da bude sramota Sofranića i druge iz ovog Izvršnog Odbora da nazovu našeg Izudina i pitaju kako se to radi i koliko treba vremena da dođemo u svjetsku elitu. I to sa igračima iz domaće lige. Ako se pojave ponovo Džeko i Pjanić to će biti pride.