Mostar bogatiji za tri nova europska odličja u judu

Sportski centar Zamet u Rijeci (RH) bio je središte europskog judo svijeta tijekom proteklog vikenda odakle u Bosnu i Hercegovinu stižu medalje zlatnog, srebrenog i brončanog sjaja, dok je Mostar bogatiji za nekoliko europskih medalja.

Na riječkom tatamiju 222 natjecatelja iz 18 država tražilo je put prema titulama europskih prvaka, a među njima i šest bosanskohercegovačkih imena, članova mostarske Neretve, priopćeno je iz ovoga kluba.

Istaknuli su kako je to ujedno bio i povijesni nastup BiH u kategoriji judo kata i kategoriji ENBU judo.

Tim naše zemlje na europsko prvenstvo vodio je mostarski trener Majo Ćeško koji je pripremio svoje natjecatelje za dvije kategorije.

U kategoriji seniora do 23 godine za BiH po prvi put nastupili su u paru Srđan Ajvaz i Adnan Demirović, a osvojili su 9. mjesto u jakoj konkurenciji europskih država koje se već godinama natječu u ovoj disciplini (Nage-no-Kata) te imaju iza sebe veliki broj sjajnih rezultata.

U kategoriji juniora do 18 godina za BiH nastupila su dva para, Dragan-Paol Senkić i Rino Vrljić te Josip Previšić i Domagoj Jozeljić. Ova četiri sportaša već su prvog dana natjecanja ostvarila ulazak u finalni blok zajedno s ekipom iz Francuske.

Prvi bh. par Senkić-Vrljić osvojio je srebreno odličje, a imali su 30 bodova manje od prvoplasiranih Francuza, dok je drugi par Previšić-Jozeljić osvojio brončano odličje za 13 bodova manje od drugoplasiranog bh. para.

Pored discipline kata, koju još zovu i “The art of judo”, mostarski judaši nastupili su i u disciplini ENBU judo, a BiH po prvi put ima predstavnike i u ovoj disciplini.

Inače, ova disciplina mora u svome nastupu sadržavati samu katu, samoobranu, borbu (shiai) te slobodni stil akrobatike i borilačkih vještina.

Nastup ENBU judo upriličen je na svečanosti otvaranja Europskog prvenstva, a natjecatelji iz BiH dobili su najviše bodove i veliki pljesak publike i međunarodnih sudaca.

“S obzirom na to da im je ovo prvi nastup, možemo i moramo biti ponosni na sjajne dečke koji su branili boje BiH i boje mostarske Neretve. Grad Rijeka, u kojoj judo ima veliku tradiciju i ulogu, još jednom je pokazao kvalitetu organizacijskih sposobnosti te doveo veliki broj natjecatelja na Europsko kata prvenstvo”, poručili su iz kluba.

(FENA)