Talasi bosanskih dragulja će preplaviti Evropu

Talasi bosanskih dragulja će preplaviti Evropu

VrhunskI BH nacionalni fudbalski tim je 2014. izborio nastup na Svjetskom prvenstvu u Brazilu.  Nepravednim sudijskim odlukama zaustavljeni su na putu u završnicu takmičenja. Ipak je ostvarena prva pobjeda na svjetskim prvenstvima i pokazana odlična igra.

Od tog velikog uspjeha jedne generacije prošlo je šest i po godina. Veliki tim sa Edinom Džekom, Vedadom Ibiševićem, Zvjezdanom Misimovićem, Emirom Spahićem, Harisom Medunjaninom, Izetom Hajrovićem, Edinom Višćom, Miralemom Pjanićem, Senadom Lulićem, Asmirom Begovićem, Seadom Kolašincem, Sejom Salihovićem, Avdijom Vršajevićem, danas je uglavnom prešao tridesetu godinu života. Oni su danas veterani, koji igraju vrhunski ali za par godina će u mirovinu. Postavlja se pitanje šta i kako dalje?


Bosna i Hercegovina ima talenata, sada i više nego ikada. Već se rađaju nova sve brojnija imena igrača spremnih na rad i odricanje kakvo traži vrhunski sport. Nedavna pobjeda reprezentacije U-21 nad  moćnom Belgijom poklazala je da su Bosanci-Hercegovci  defnitivno fudbalska nacija.


Nedave sjajne igre Konjičanina Smaila Prevljaka (25) u FC Ojpenu (Eupenu), u Belgijskom Jupileru  pokazale su kako samo malo otresitosti dijeli naše mladiće da pokažu šta znaju. Prevljak je prije svega hrabar fudbaler i reprezentativac BiH. U tri zadnje utakmice dao je svih pet golova za njegov tim i donio sedam bodova.

Briljatne partije pruža stoper švedskog Molmea Anel Ahmedhodžić koji ima tek 21 godinu. Ajdin Hasić je stigao do Bešiktaša i tamo već postigao atraktivne pogotke. Luka Menalo (23) je u prošloj sezioni dao deset golova za
ljubljansku Olimpiju, a onda otišao na posudbu u Rijeku.

Đani Salčin igra zapaženo u Sarajevu. Almedin Demirović blista i daje golove u Freiburgu. Smatraju ga mnogi nasljednikom legendarnog Džeke. Rasni golgeteri su Šefkija Resićm, Besim Šerbečić i Zinedin Mustedanagić, igrači Sarajeva, kao i Salmir Pidro i Andrej Đokanović. Amar Beganović je nada Slobode i bh. fudbala.

Nihad Mujakić je u Hajduku, a Đorđe Milošević, Jovo Lukić i Miloš Borovčanin u Borcu (BL). Jusuf Gazibegović je standardan u Šturmu, nekadašnjem timu naše legende Ivice Osima. Amar Dedić je na vratima Salzburga. Nurdin Mulahuseinović je u Kopru (Slovnija).Mlade reprezentativne nade su Stefan Kovač i Milan Savić, koji igraju u beogradskom Čukaričkom. Vladimir Bradonjić je u Radnika (Bijeljina). Malik Memišević je u Werderu, a Anes Mašić  je u Zrinjskom,  Mateo Marić u Širokom.

Dženan Osmanović, Eldar Šehić i Haris Hajdarević su reprezentsativna imena iz Željezničara.

Pravo je divno čudo da čitav niz mladih i talentovanih fudbalera dolazi iz Mladosti Doboj Kaknja: Filip Dujmović, golman U 21, Alen Dejanović, Amar Begić i Azur Mahmić su reprezentativna imena iz ovog, kako ga zovu „bosanskog Hoffeiheima“, koji vrvi mladim igračima i talentima.

Bosna ima svoj tim budućnosti. Put su već trasirali Edin, Vedo, Miske, Spaha…


To je put uspjeha, kojima se nacija radovala. Oni ovim bh fudbalskim draguljima i malim velikim BH nadama već sad poručuju da bez rada i napornih treninga nema uspjeha. A izgleda da to naši dragulji znaju pa su trening i disciplinu uzeli kao svoj moto.