Velika pobjeda ‘Zmajeva’ u borbi za baraž

Velika pobjeda 'Zmajeva' u borbi za baraž

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u Astani je danas pobijedila Kazahstan sa 2:0 (1:0) u 7. kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru. Strijelac oba pogotka bio je Smail Prevljak u 25. i 66. minuti.

Nakon tri remija i jednog poraza nogometaši BiH izborili su prvu pobjedu u ovom ciklusu kvalifikacija, kojom su trenutno izbili na drugu poziciju u D-grupi, i tako znatno povećali šanse da u preostala tri susreta izbore nastup u baražu.

Kazahstanci su agresvino otvorili susret, ali su se izabranici selektora Ivajla Peteva brzo oslobodili pritiska i preuzeli inicjativu.

Prvu prilika za BiH imao je Stevanović, koji je nakon ubačaja pokušao pogoditi glavom, ali Pokatilov brani. Do sredine prvog dijela bh. tim je više držao loptu u svom posjedu. Nakon nekoliko polu-prilika Džeke, uslijedio je vodeći pogodak Prevljaka, koji je ubačenu loptu od Stavanovića sjajnim šutem glavom poslao u mrežu domaćina.

Iako je bh. ekipa zadržala inicijativu i bila je bolji protivnik rezultat se nije mijenjao do kraja prvog dijela.

Dominaciju na terenu bh. nogometaši su nastavili i u drugom poluvremenu. Nakon nekoliko propuštenih prilika, vodstvo je povećao Prevljak svojim drugim pogotkom u 66. minuti. Napadač belgijskog Eupena izbio je sam pred golmana domaćih, te ga je bez problema savladao za 2:0.

Do karaja susreta Džeko je dva puta bio u dobroj prilici da poveća prednost, ali su oba pokušaja završila bezuspješno, jednom je pogodio prečku, a drugi put stativu.

Naredni susret nogometaši BiH igraju u utorak, 12. oktobra u gostima protiv Ukrajine. Nakon tog susreta “Zmajevima” preostaju još dva domaća duela do kraja kvalifikacija – 13. novembra protiv Finske i 16. novembra protiv Ukrajine.

U D-grupi vodeća je Francuska sa 12 bodova, druga je BiH sa šest, slijede Ukrajina i Finska sa po pet, dok je Kazahstan posljednji sa tri boda.

(FENA)
Tabela D-grupe:
1. Francuska 6 3 3 0 8:3 12
2. BiH 5 1 3 1 7:6 6
3. Ukrajina 5 0 5 0 6:6 5
4. Finska 4 1 2 1 4:5 5
5. Kazahstan 6 0 3 3 5:9 3

(FENA)