Stranka za BiH: Pitanje vlasništva nad imovinom ne smije biti predmet pregovora

Stranka za Bosnu i Hercegovinu upozorila je danas da član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nastavlja s politikom vraćanja nadležnosti na nivo bh. entiteta Republika Srpska, te da ne može prihvatiti da bude politička odluka da se RS-u oduzimaju šume i imovina.

– Ne možemo prihvatiti da to bude predmet razgovora na nivou BiH, time se mijenja suština Dejtonskog mirovnog sporazuma – dodao je Dodik.

Iz Stranke za BiH pojašnjavaju da Dodik nastavlja obmanjivati javnost čime najviše dovodi u zabludu svoje sljedbenike koji će zajedno s njim i s građanima trpiti štetu zbog neustavnih i nezakonitih poteza koje najavljuje.

– Nije moguće bh. entitetu RS oduzeti državnu imovinu jer ona prosto nije u vlasništvu bh. entiteta RS, niti entitet može vratiti nadležnosti s državnog nivoa – navodi Stranka za BiH.

Dodik samo može poštovati Ustav BiH, ističu iz Stranke za BiH, na čijem temelju su donesene i presude Ustavnog suda BiH koje jasno ističu da je vlasnik državne imovine jedino i isključivo Bosna i Hercegovina te pitanje vlasništva nad imovinom ne smije biti predmet bilo kakvih pregovora.

(FENA)