Sud u Hagu šalje Karadžića u zatvor u Velikoj Britaniji

Sud u Hagu šalje Karadžića u zatvor u Velikoj Britaniji

Carmel Agius, predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, donio je odluku slanju osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića u zatvor u Velikoj Britaniji.

Imajući u vidu je 20. marta 2019. Žalbeno vijeće Mehanizma, između ostalog, izreklo kaznu doživotnog zatvora za Radovana Karadžića, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske obavijestilo je Mehanizam o svojoj spremnosti da izvrši ostatak kazne osuđenom Karadžiću.

Od strane Mehanizma, preporučeno je da je Velika Britanija država u kojoj će Karadžić izdržavati kaznu doživotnog zatvora.

Koji će tačno zatvor biti, odredit će vlasti Velike Britanije.

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije Dominic Raab rekao je: Radovan Karadžić jedan je od rijetkih ljudi koji su proglašeni krivima za genocid. Bio je odgovoran za masakr muškaraca, žena i djece u genocidu u Srebrenici i pomagao je u procesuiranju opsade Sarajeva svojim nemilosrdnim napadima na civile. Morali bismo se ponositi činjenicom da je, od potpore Ujedinjenog Kraljevstva da osigura njegovo uhićenje, do zatvorske ćelije s kojom se sada suočava, Britanija podržala 30-godišnju potragu za pravdom za ove gnusne zločine.