Tadeusz Mazovijecki: Časni Poljak u srcima Bosanaca

Tadeusz Mazovijecki Časni Poljak u srcima Bosanaca

Tadeusz Mazowiecki (Tadeuš Mazovjecki) rođen je na današnji dan 18. aprila 1927. u Plocku, u Poljskoj, a umro je 28. oktobra 2013. Bio je novinar, filantrop i kršćansko-demokratski političar, nekada jedan od vođa pokreta „Solidarnost“ i prvi poljski demokratski premijer od augusta 1989. godine.

Potomak je poljske plemićke familije. Oba njegova roditelja radila su u bolnici Sveto Trojstvo u Plocku. Otac je bio liječnik dok je njegova majka vodila dobrotvornu pomoć za siromašne.
Bio je dugogodišnji član Sejma- poljskog parlamenta. Nakon krvavih protesta 1970. godine, u kojem su 42 ljudi ubile vojska i građanska milicija, Mazowiecki je zatražio istragu kako bi se pronašli odgovorni za krvoproliće. Poslije toga je bio odbačen u svojoj zemlji kao nepodoban, pa ga ni njegova stranka nije htjela u Sejmu. Ali nastavio je borbu i postao šef varšavskog poglavlja Kluba katoličke inteligencije i jedan od najpoznatijih poljskih disidenata.

Od 1989. do 1991. bio je prvi premijer nove demokratske Poljske. Nakon toga je 1991. godine imenovan specijalnim izvjestiteljem Ujedinjenih naroda za stanje ljudskih prava na teritoriji bivše Jugoslavije. Godine 1993. predao je temeljit izvještaj o kršenju ljudskih prava u bivšoj Jugoslaviji. Napravio je osam periodičnih izvještaja, uglavnom o ratu u BiH, od koji bi se mogla mirne duše napraviti historija strašne agresije na Bosnu i Hercegovinu. Njegov izvještaj o etničkom čišćenju i zločinima HVO-a u Mostaru odjeknuo je širom demokratskog svijeta. 

Nije se libio da optuži i one koji su otvoreno radili protiv BiH a bili su među evropskim moćnicima. U maju 1993. godine je rekao: „Kad god je bila na vidiku neka djelotovorna akcija jedan zapadni državnik (Douglas Hurd) je intervenirao da je spriječi.“

Čuveni publicista Brendan Simms je zabilježio da je Mazowiecki sastavio rječit izvještaj u kojem optužuje Vance-Owenov plan za poticanje etničkog čišćenja. „Njihov plan gurnuo je Bosnu u još veće podjele i sukobe“, objavio je Mazowietcki. U septembru 1992. je za Independent rekao: „Pošaljite vojsku da zaustavi zločine“.

Mnogi su publicisti pokušavali upoređivati Mazowieckog i Davida Owena, koji su bili u stalnom sukobu oko Bosne i Hercegovine. Časni Poljak pokazivao je gotovo gađenje prema onome što je radio Owen.
Aktivnost Mazowieckog, uz najglasnije časne političare u SAD Boba Dolea i Franka MCKloskeyja, dovela je do osnivanja Tribunala u Hagu, prvog takvog suda nakon Nurnberga.
Napisao je izvještaj o Ahmićima koji je otkrio strašnu tragediju ovog naselja:

“Od 89 tijela koja su otkrivena u selu, većinu predstavljaju tijela starijih osoba, žena, djece i beba. Lista sa imenima 101 moguće žrtve dobijena je na osnovu izjava raseljenih lica koja su bili svjedoci ubijanja. Kada je osoblje UN početkom maja posjetilo ovo selo, neke od približno 180 razorenih kuća još su uvijek gorjele, dvije sedmice nakon napada. Većina krovova se urušila. Dvije džamije u selu srušene su za vrijeme napada, ili poslije njega, jedna eksplozivom, a drugu je progutala vatra i još uvijek se dimila kada je osoblje na terenu posjetilo selo.“ U izvještaju je Mazowiecki naveo da se još leševa krije ispod zgarišta. „Prema izvještajima uključujući i one od strane komandanta lokalnih hrvatskih snaga HVO i međunarodnih promatrača, u ovom selu nije bilo nikakvih legitimnih vojnih ciljeva, niti je pružen ikakav organizovan otpor na ovaj napad”, zabilježio je.

Kada je nakon genocida u Srebrenici u znak protesta Mazowiecki odstupio sa dužnosti glavnog izvjestitelja UN-a, dao je jednu dalekosežnu i dosta šokantnu izjavu: „Ako NATO  ne može zaštititi čak i Srebrenicu, šta onda uopće može? Nakon tih događaja, mogu li se ja osjećati sigurnim u Poljskoj? Gradovi Srebrenica i Žepa su ostavljeni. Ko kaže da tako jednog dana neće biti napuštena i Poljska?“
Očajan, 24. jula 1995. je objavio da je nestalo oko 7000 stanovnika Srebrenice. Pozvao zapadne sile da sačuvaju Žepu od iste sudbine. Dio njegovog pisma ostavke prenijela je ambasadorica SAD Samantha Power u svojoj knjizi „Problem iz pakla“.

„Ne može se govoriti o kredibilnoj zaštiti ljudskih prava, kad su ona suptrotstavljena nedostatku dosljednosti  i hrabrosti koje smo vidjeli od međunarodne zajednice i njenih lidera. Zločini su se dogodili sa brzinom i brutalnošću i u suprotnosti sa odgovorom međunarodne zajednice koji je bio slab i neučinkovit. Sama stabilnost međunarodnog poretka i principi civilizacije su stavljeni na kocku u pitanju Bosne. Ja nisam ubijeđen da će se prekretnica dogoditi i da ne možemo učestvovati u pretvaranju da štitimo ljudska prava“.
Reklo bi se da je veliki i časni Poljak imao smisla za ono što će se događati u budućnosti i da te slike njegove sumnje vidimo jasnije danas – više nego ikada.

„Želio sam da budem vaš glas, kada već vas nisu želeli da čuju”
, rekao je Mazovjecki u Tuzli, boraveći među izbeglicama iz Srebrenice.
Primio brojne nagrade, uključujući počasnu diplomu univerziteta u: Leuvenu, Genovi, Giessenu, Poitiersu, Exeteru, Varšavi i Ekonomskom univerzitetu u Katowicama. Dobio je Zlatni orden Bosne (1996.), Orden Legije časti (1997.), nagradu Srebrnica (2005.), nagradu Giant (1995.) koju dodjeljuje Gazeta Wyborcza glasnik u Poznanju itd. Bio je pobornik ujedinjene Evrope.
Umro je 28. oktobra 2013. u 86. godini. Poljaci su uz sve državne počasti na vječni počinak masovno ispratili svog Tadeusza.