Tegeltija i Johansson saglasni da se migracijama mora upravljati

Tegeltija i Johansson saglasni da se migracijama mora upravljati

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je nakon sastanka s komesarkom Evropske unije za unutrašnje poslove Ylvom Johansson izjavio novinarima da je razgovarano o svim pitanjima odnosa između Bosne i Hercegovine i Evropske unije, o procesu pridruživanja Bosne i Hercegovine „kao jednom od nama najvažnijih pitanja“.

Razgovarano je i o nabavci vakcina i dogovoru o zajedničkom procesu nabavke vakcina između EU i BiH.

Ključna tema razgovora komesarke Johansson sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH i njegovim zamjenicima ministricom Biserom Turković i ministrom Vjekoslavom Bevandom, bile su migracije.

– Postoji veliki stepen saglasnosti komesarke Johansson i nas kada su u pitanju stavovi u vezi s migracijama. Komesarka nas je upoznala o novom planu migracija i upravljanja migracijama, koji je u fazi usaglašavanja u Evropskoj komisiji – naveo je Tegeltija.

Kaže da su saglasni s tim da se migracijama mora upravljati, da migracijama ne mogu da upravljaju oni koji zloupotrebljavaju izbjegle i raseljene osobe, već migracijama trebaju da upravljaju države.

Također su, naveo je Tegeltija, saglasni da su migacije proces koji neprestano traje, „ali ne smije da se odvija stihijski i bez kontrole“.

– Stav nas iz BiH jeste da BiH nosi prevelik teret krize, s obzirom na svoju veličinu i broj stanovnika, i da se na teritoriji BiH, pogotovo u zimskom periodu, nalazi mnogo veći broj migranata nego što to objektivno BiH može da prihvati – istaknuo je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Po njegovim riječima, ključna stvar za rješavanje problema migracija su granične kontrole, readmisija onih koji ne ispunjavaju uslove da dobiju međunarodnu zaštitu, ali imaju pravo na humanitarnu pomoć.

Tegeltija ističe da nije moguće da samo BiH zaštitom svojih granica to obezbijedi, već to treba obezbijediti zaštitom svih granica drugih zemalja, prije nego što se ti migranti pojave na granici BiH.

Navodi da proces readmisije treba ubrzati, pojednostaviti i sve ljude koji ne ispunjavaju uslove u što kraćem vremenu vratiti u zemlje iz kojih su došli.

– Iskazali smo stav da je BiH sprema biti partner u kontrolisanju migracija, ali da BiH ne može biti taoc migrantske krize i da nije sprema da bude spavanao za migrante – naveo je Tegeltija.

Ocijenio je da je sastanak sa komesarkom Johansson bio uspješan, te da će BiH zajedno Evropskom komijom nastaviti da unapređuje svoje kapacitete upravljanja migrantskom krizom, kako ljudske, tako i finansijske.

Komesarka Evropske unije za unutrašnje poslove Ylva Johansson je istaknula da EU ostaje blizak partner BiH na njenom evropskom putu priduživanja. Naglasila je značajan napredak koji je ostvaren, te u tom kontekstu spomenula korake u pravcu usvajanja legislative koja se tiče javnih nabavki.
Kazala je da su se tokom razgovora najivše fokusirali na pitanja migracija i sigurnosti. Napomenula je da je nedavno predstavila novi pakt o migracijama i azilu na nivou EU, koji bi trebao da označi novi početak u ovoj oblasti, dodajući da je potrebno osigurati saglasnost svih zemalja članica kada je riječ o novom pristupu migracijama i azilu.

Komesarka Johansson je poručila da EU ostaje snažan i pouzdan partner Bosni i Hercegovini u jačanju kapaciteta za upravljanje migracijama.

Kazala je da „ova zemlja ima dužnost da odgovori na zahtjeve migracija i otud potreba za jačanjem kapaciteta institucija na nivou BiH za bolje uprvaljanje migracijama”.

Istaknula je da je potrebno da svi u ovoj zemlji podnesu svoj dio tereta odgovornosti kada je riječ o migracijama.

Komesarka Johansson jučer je posjetila Bihać i privremeni kamp Lipa. Kaže da je očigledno da je dosta poboljšanja zabilježeno u međuvremenu, ali da se krizna situacija s kraja prošle godine mogla izbjeći da su postojali bolji kapaciteti i bolje upravljanje migracijama.
– Migracije su prekogranično pitanje i otud potreba saradnje preko granica između različitih zemalja. Kada je riječ o migracijama, ne treba zanemariti i sigurnosni aspekt. Vidimo ogranizirane kriminalne grupe koje djeluju preko granica i otud potreba za unapređenjem saradnje koju imamo u oblasti sigurnosti – kazala je komesarka Johansson.

Pozdravila je nedavno postignuti sporazum sa Europolom, koji će omogućiti unapređenje međusobne policijske saradnje.

– Nadam se da ćemo u narednom periodu moći imati aktivaciju zajedničkih operacija putem još jedne od naših agencija zaduženih za granice Frontexom – kazala je komesarka Johansson.

(FENA)