Tokom ovogodišnjeg hadža osigurano pumpanje 2,4 miliona kubnih metara vode

Različite institucije i sektori koji učestvuju u organizciji hadža 2022. završili su svoje pripreme za prijem milion hodočasnika danas u Mini koji će provesti Dan tervije, prenosi novinska agencija Kraljevine Saudijske Arabije (SPA).

Zdravstveni sektor pruža medicinske i usluge liječenja u četiri bolnice i 26 domova zdravlja u Mini sa 550 kreveta i uslugama ambulantnog prevoza, koji se sastoji od 100 malih ambulantnih vozila i 75 velikih ambulantnih vozila. Također podržava 97 ambulantnih centara povezanih sa Saudijskom upravom Crvenog polumjeseca koja ima 320 vozila hitne pomoći, šest ambulantnih vozila, devet motocikala i 1.288 medicinskih osoba.

Saudijsko javno preduzeće za opskrbu vode osiguralo je operativne količine skladišta za pumpanje 2,4 miliona kubnih metara kroz svoje mreže, dok je Saudijska kompanija za električnu energiju poboljšala svoje usluge u Meki i svetim mjestima kroz 46 novih projekata.

Osmog dana mjeseca zul-hidže (ovaj se dan zove i jevmu-tervija), dva dana prije Kurban-bajrama, obično to bude poslije ikindija-namaza, hadžije se pripremaju za izlazak na Arefat od Meke do Mine.

Na arapskom riječ “tarwiya” znači “ugasiti žeđ” i dan je tako nazvan, zbog činjenice da su hodočasnici tradicionalno običavali natočiti vodu u Meki prije polaska na put, jer je davno prije vodu bila teško, ako ne i nemoguće nabaviti tok hodočasnog putu. Iz tog razloga ljudi su morali piti dovoljno da izdrže do kraja hodočašća.

Mina je pustinjsko predgrađe Meke, otprilike sedam kilometara sjeveroistočno od grada. Dok putuju rutom do Mine iz Meke, hodočasnici se mole. U zoru devetog dana hodočasnici će se pomoliti u zoru prije odlaska s Mine prema brdu Arefata. Deveti dan se smatra jednim od najboljih dana kod muslimana jer je jedan od deset odabranih u tom mjesecu, a tokom njega hodočasnici se zaustavljaju i borave na brdu Arefatu, što je jedan od najvažnijih stubova hadža.

Mina, poznata i pod nazivom Naselje šatora,  prostire se na površini od oko 20 km2.

Mina je mjesto gdje hodočasnici bacaju kamenčiće na Veliko, Srednje i Malo džemre, simbolizirajući gađanje šejtana.

(FENA)