Turković: U stabilizaciji regije potrebna pomoć i podrška EU i drugih

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković učestvovala je danas na 6. regionalnom forumu Unije za Mediteran u Barceloni gdje su se okupili ministri i predstavnici 42 države regije koja broji blizu 700 miliona stanovnika.

Forum je organiziran pod zajedničkim predsjedavanjem visokog predstavnika Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josepa Borella i jordanskog ministra vanjskih poslova Aymana Safadija uz prisustvo i evropskog komesara za proširenje Olivera Varhelyija.

Ministrica je u obraćanju govorila o izazovima s kojima se suočava cijela regija, te naglasila da će se Bosna i Hercegovina snažno zalagati za daljnju stabilizaciju i evropski put jugoistoka regije.

– U postizanju ovog cilja potrebna nam je individualna i zajednička pomoć i podrška EU i drugih prijatelja iz cijelog svijeta – istakla je ministrica, osvrćući se na situaciju u našoj državi i regije.

Između ostalog, bilo je govora i o migracijama, te je ministrica Turković naglasila kako se Bosna i Hercegovina nalazi na takozvanoj “balkanskoj ruti” i da je pod velikim i stalnim pritiskom migranata.

– Prepoznajemo dosadašnju pomoć EU i zahvalni smo na njoj. Imperativ je da ova pomoć BiH bude posvećena intenzivnijoj saradnji s EU i partnerima u regiji zapadnog Balkana u vezi s migrantskom krizom, posebno u smislu razbijanja mreže ilegalnih migracija i organiziranih kriminalnih grupa upletenih u trgovinu ljudima – dodala je.

Navela je da je jasno da je kriza daleko od kraja, posebno imajući u vidu nedavna zbivanja u Afganistanu zbog čega smatra da je potrebno tražiti snažniji i koordiniraniji pristup u rješavanju ovih izazova, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

(FENA)