Turković uputila čestitku novoimenovanom visokom predstavniku u BiH Schmidtu

Turković uputila čestitku novoimenovanom visokom predstavniku u BiH Schmidtu

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković uputila je čestitku novoimenovanom visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Christianu Schmidtu.

– Pozdravljamo odluku Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira. Vjerujemo da će ona snažno doprinijeti provođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali i napretku u ispunjavanju obaveza Bosne i Hercegovine na evropskom putu. Prilikom našeg susreta 9. marta ove godine u Berlinu razgovarali smo o izazovima koji su pred vlastima i građanima naše države – stoji u čestitki.

Turković je dodala da imenovanje Schmidta potvrđuje predanost međunarodne zajednice, a posebno Njemačke, trajnom napretku BiH i pridruživanju evropskoj porodici.

– Uvjerena sam da vaše diplomatsko iskustvo, predanost i dobra volja, te međunarodna podrška koju uživate, mogu donijeti prijeko potrebnu energiju i pomoć naporima političkih snaga u BiH koje se beskompromisno, nedvosmisleno i kontinuirano bore i rade na ispunjavanju svih uvjeta za trajnu stabilizaciju, za potpunu provedbu Dejtonskog mirovnog sporazuma, za ekonomski progres i napredak ka članstvu u EU – navodi se u poruci, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

(FENA)