Turska povlači veto: Finska i Švedska idu u NATO

Prema  izvoru finskog Helsingin Sanomat, upravo su završeni pregovori između Finske, Švedske i Turske. Rezultati su opisani kao pozitivni, prenosi politički.ba.

Nakon slijetanja u Madrid,  predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je proveo više od dva sata u pregovorima s finskim predsjednikom Saulijem Niinistom, švedskom premijerkom Magdalenom Andersson i generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

S obzirom da su se pregovori odužili do večernjih sati, Turska, Švedska i Finska složile su se da pripreme zajednički memorandum kako bi odgovorile na zabrinutost Ankare oko članstva u NATO-u za Helsinki i Stockholm, izvještavaju dva finska lista, Helsingin Sanomat i Iltalehti.

Portparolka NATO-a Oana Lungescu je na Twitteru potvrdila da su tri zemlje potpisale sporazum.

Finska strana je u međuvremenu potvrdila da su pregovori urodili plodom i da je Turska povukla veto te navode:

Kao rezultat tog sastanka, naši ministri vanjskih poslova potpisali su Memorandum o razumijevanju između naših zemalja kojim se potvrđuje podrška Turske aplikaciji Finske i Švedske da se pridruže NATO-u na ovosedmičnom samitu u Madridu. Konkretni koraci za naše pristupanje NATO-u biće dogovoreni među NATO saveznicima u naredna dva dana, ali ta odluka je sada neizbježna.

Naš Memorandum o razumijevanju naglašava da su Finska, Švedska i Turska posvećene pružanju pune uzajamne podrške. Kako postanemo saveznici u NATO-u, ovo opredjeljenje će biti dodatno ojačano.

Posljednjih sedmica Turska je izrazila zabrinutost zbog terorističke prijetnje. Finska je ovu zabrinutost uvijek shvatala ozbiljno. Finska osuđuje terorizam u svim njegovim oblicima. Kao članica NATO-a, Finska je u potpunosti posvećena dokumentima i politici NATO-ovog antiterorističkog djelovanja.

Kako budemo razvijali našu saradnju u borbi protiv terorizma, izvoza i transfera oružja, Finska će, naravno, nastaviti da djeluje u skladu sa svojim nacionalnim zakonodavstvom.

Zadovoljan sam što je ova faza na putu Finske ka članstvu u NATO-u završena.

Sada se radujem plodnim diskusijama o ulozi Finske u NATO-u sa našim budućim saveznicima ovdje u Madridu.