U SAD-u umro dr. Nedžib Šaćirbey

U SAD-u umro dr. Nedžib Šaćirbey

U SAD-u je 23. februara 2021. u 95. godini života umro dr. Nedžib Šaćirbey (Šaćirbegović).

Nedžib Šaćirbegović i njegova supruga Aziza bili su liječnici, roditelji Muhameda Šaćirbeya, nekadašnjeg ambasadora BiH u UN-u.

Nedžib je bio član organizacije “Mladi muslimani” i blizak prijatelj Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Bosne i Hercegovine. I Alija i dr. Nedžib zatvarani su zbog suprotstavljanja komunističkoj vladi SFR Jugoslavije odmah nakon Drugog svjetskog rata.
Kada su komunistički tužioci osudili Aliju Izetbegpovića na 3 godine zatvora za navodnu promociju mržnje u komunističkom društvu, koje nije tolerisalo vjerske slobode, Nedžib je dobio nešto veću kaznu od 4 godine. Na dugogodišnju robiju je bila osuđena i Nedžibova supruga dr. Aziza.

Nakon stalnih progona godine 1963. porodica je napustila SFRJ zbog neslaganja sa komunističkom politikom i odnosom prema Bosanskim Muslimanima, koji nakon ratnog priznanja u ZAVNOBiH-u, ni tih 18 godina nisu priznati kao nacija. Bijegom iz Jugoslavije, familija je jedno vrijeme živjela u Turskoj prije nego što se 1967. nastanila u Sjedinjenim Državama. Šaćirbegovići su živjeli u Clevelandu u državi Ohio, a naturalizirani građani SAD postali su 1973. Tada je ime obitelji promijenjeno u Šacirbey.

Kada je došlo do prvih demokratskih izbora u BiH dr. Nedžib se stavio na raspolaganje Bosni i Hercegovini i dosta pomogao svojim angažmanom i finansijskim prilozima.

Dr. Nedzib Sacirbey je radio u SAD kao psihijatar u Washingtonu. Umro je na Floridi u krugu svoje porodice.