Uručene nagrade najboljim studentima u Federaciji BiH (VIDEO)

Najboljim studentima u Federaciji Bosne i Hercegovine danas su u Sarajevu svečano uručena zaslužena priznanja i jednokratne novčane nagrade za izvrstan uspjeh ostvaren u akademskoj 2020/2021. godini.

Nagrade i priznanja najboljim studentima uručio je premijer Federacije BiH Fadil Novalić, i to za 74 studenta, koja su nominirali fakulteti u sastavu javnih visokoškolskih ustanova u Federaciji BiH: Univerzitet u Sarajevu i Franjevačka teologija Sarajevo, univerziteti u Tuzli, Zenici i Bihaću te Univerzitet “Džemal Bijedić“ u Mostaru i Sveučilište u Mostaru.

Premijer Novalić je kazao da dodjelom priznanja imaju za cilj poslati poruku svim izvrsnim mladim ljudima da je njihov trud i rad potreban i da se prepoznaje te da se najbolji od njih i nagrađuju.

– Vjerujem da danas ovdje sjede budući najbolji pravnici, ekonomisti, ljekari, inžinjeri, farmaceuti, nastavnici, profesori, akademici, uspješni privrednici. Ne sumnjam da ste i svi dobri ljudi, koji će svojim djelom doprinositi boljoj budućnosti naše države – kazao je Novalić studentima.

Prema kriterijima koje je utvrdilo i objavilo Ministarstvo, nagrađeni su najbolji studenti završne godine 1. ciklusa studija, odnosno integriranih studija, koji su imali najbolji prosjek ocjena, od 10 ili blizu 10, odnosno 5 ili blizu 5.

Predstavnik Ministarstva obrazovanja i nauke FBiH Mario Markotić kazao je da to ministarstvo ne samo finansijski, već i u okviru osnovnog i proširenog studentskog standarda, na svaki način pomaže tu kategoriju mladih ljudi.

Pojasnio je da je u oblasti visokog obrazovanja, Ministarstvo i u ovoj godini podržalo projekte poboljšanja kvaliteta i projekte povezivanja s tržištem rada na svih šest javnih visokoškolskih ustanova u Federaciji BiH. Subvencioniralo je smještaj i ishranu za oko 300 studenata iz tri najmanje razvijena kantona: Posavskog, Bosansko-podrinjskog i Kantona 10 te Republike Srpske.

– Podržalo je organizaciju i sudjelovanje studentskih udruženja u 24 studentska projekta, podržalo studij 37 studenata s invaliditetom i četiri studenta Roma, odnosno sve koji su se prijavili na javni poziv za ovu vrstu podrške – istakao je.

Također, pri Ministarstvu djeluje i Fondacija za mobilnost studenata i nastavnika Federacije BiH, a u čijem je fokusu podrška mobilnosti studenata i nastavnog kadra, odnosno unapređenje ovog procesa kod nas.

Nagrađeni studenti, Amila Smajić (Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu), Marija Sučić (Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru) te Hrvoje Žabić (Franjevačka teologija Sarajevo) zahvalili su Ministarstvu na nagradama i priznanjima te istakli da afirmacija njihovog truda mnogo znači za svakoga od nagrađenih.

Inače, jednokratnu finansijsku podršku za nagrađene studente u iznosu od po 2.000 KM, osiguralo je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke iz budžeta Federacije BiH za 2021. godinu u ukupnom iznosu od 148.000 KM.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti čestita nagrađenim studentima te zahvaljuje svim javnim visokoškolskim ustanovama na saradnji i partnerstvu.

(FENA)