Vlada Švicarske protiv liječenja ranjenika iz Ukrajine u bolnicama u toj zemlji

Švicarska savezna vlada usprotivila se zahtjevu NATO-a da se Ukrajinci ranjeni u ratu liječe u toj zemlji pozivajući se na vojnu neutralnost Švicarske, prenosi Swissinfo.

Kako prenosi švicarski dnevni list Tages Anzeiger, određeni švicarski kantoni su u maju izrazili spremnost da prime ranjene na liječenje, ali su naišli na protivljenje iz vladinih krugova.

Zahtjev je prvobitno uputio odjel NATO-a Evroatlantski centar za koordinaciju odgovora na katastrofe. Ovo tijelo međunarodno koordinira medicinske evakuacije iz Ukrajine.

Ovaj zahtjev je pokrenuo istrage od strane koordinirane medicinske službe Švicarske, Saveznog ureda za javno zdravstvo i Federalnog ministarstva vanjskih poslova. Tri sedmice kasnije savezne vlasti su odbile prijem ranjenih Ukrajinaca iz pravnih i praktičnih razloga.

Glavni prigovori su bili da bi to narušilo status Švicarske kao neutralne države prema međunarodnom pravu.

Na primjer, Ženevska konvencija i Haški sporazum iz 1907. zahtijevaju od neutralnih država da osiguraju da rehabilitirani vojnici više ne mogu učestvovati u vojnim operacijama nakon oporavka.

Što se tiče ranjenih civila, vlada je smatrala da je gotovo nemoguće razlikovati civile od vojnika s obzirom na to da mnogi civili u Ukrajini uzimaju oružje kako bi branili svoju zemlju. Umjesto toga, švicarski zvaničnici radije pomažu ranjenicima usmjeravajući humanitarnu pomoć u civilne bolnice u Ukrajini.

(FENA)