Vučić: Njemački kancelar tražio da se Srbija priključi sankcijama Rusiji

– Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istaknuo je da je njemački kancelar Olaf Sholz u petak u Beogradu zatražio od Srbije da se priključi sankcijama protiv Rusije, odnosno da “podrži restriktivne mjere koje je EU donela protiv Ruske Federacije”.

Vučić je, poslije sastanka sa Sholzom, na zajedničkoj konferenciji za novinare, prenio da je nemački kancelar to tražio “decidirano i jasno”, prenosi Beta.

“Svi moraju znati da sadašnji paket sankcija neće tek nestati jer su one uvjet da Rusija prihvati da neće moći diktirati, već pregovarati o miru s Ukrajinom i dogovoriti sporazum o zaštiti ukrajinskog integriteta. Rekli smo da to očekujemo i od zemalja koje žele pridužiti EU”, naglasio je Sholz.

“Ja sam govorio o našoj poziciji i specifičnosti situacije kada je riječ o Kosovu, energetici i tradicionalnim odnosima s Ruskom Federacijom”, rekao je Vučić.

On je zahvalio je Sholzu na posjeti Srbije, te naglasio da je veoma važno sve što je njemački kancelar rekao u Beogradu.

Rekao da je s njemačkim kancelarom razgovorao i o europskim integracijama Srbije, te ocijenio da je on donio novu nadu za sve na Zapadnom Balkanu.

Također je prenio kako je sugovornik istaknuo da Srbija mora mnogo brže napredovat po pitanju vladavine prava, demokratizacije društva i ostvarivanju ljudskih prava i sloboda i, kako je naveo, svega drugog.

Naglasio je da će Srbija na europskom putu morati da se sama mijenja ali da će, na tom putu, imati u Nemačkoj i saveznika i partnera.

(FENA)