Republika Azerbajdžan obilježava 27. septembar – Dana sjećanja

Republika Azerbejdžan 27. septembar obilježava kao Dan sjećanja, dan kada su se prije dvije godine Oružane snage Republike Azerbejdžan suprotstavile vojnoj akciji Oružanih snaga Republike Jermenije.

– 27. septembar se u našoj državi, po nalogu predsjednika Republike Azerbejdžan, obilježava kao Dan sjećanja. Danas se s dubokim poštovanjem sjećamo i njegujemo uspomenu na sve naše mučenike koji su dali svoje živote za nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Azerbejdžana – navodi se u saopćenju ambasade Azerbejdžana u Bosni i Hercegovini.

Mjere koje su Oružane snage Azerbejdžana poduzele, podsjećaju iz Ambasade, označile su početak 44-dnevnog Otadžbinskog rata, provedene su u okviru prava na samoodbranu i u potpunoj dosljednosti sa međunarodnim humanitarnim pravom kako bi se zaustavila ponavljajuća vojna agresija Jermenije i pružila sigurnost civilnog stanovništva.

Otadžbinski rat je okončao gotovo 30-godišnju vojnu agresiju Jermenije na suverenu teritoriju Azerbejdžana, osigurao teritorijalni integritet Azerbejdžana i vratio temeljna prava za gotovo milion Azerbejdžanaca. Azerbejdžan se sam borio da osigura implementaciju relevantnih rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a iz 1993. godine – navode iz Ambasade.

Pobjeda, dodaju, koju smo izvojevali zahvaljujući hrabrosti Vojske Republike Azerbejdžan pod vođstvom predsjednika Republike Azerbejdžana, vrhovnog komandanta oružanih snaga Ilhama Aliyeva, otvorila je novu eru u istoriji Republike Azerbejdžana i uspostavila je međunarodnu pravdu.

Iz Ambasade ukazuju na to da je nakon oslobađanja,  od prvih dana oslobođenja, Azerbejdžan pokrenuo obimne radove na restauraciji i rekonstrukciji, uključujući implementaciju ključnih infrastrukturnih projekata, koji imaju za cilj da osiguraju sigurnu repatrijaciju skoro milion raseljenih Azerbejdžanaca u njihove domove i oživljavanje života u ovim državama.

U skladu sa Trilateralnom izjavom od 10. novembra 2020. godine, Azerbejdžan preduzima proaktivne mjere za postizanje trajnog mira i stabilnosti u regionu.

– Azerbejdžan je inicijator normalizacije odnosa sa Jermenijom na osnovu striktnog poštovanja principa međunarodnog prava, posebno suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nepovredivosti međunarodnih granica – poručuju iz Ambasade R.Azerbejdžana u BiH.

Ambasada Republike Azerbejdžan u Sarajevu položila je vijenac na spomen kompleks u Parku prijateljstva, i sa dubokim poštovanjem i pijetetom odala sjećanje na sve šehide koji su poginuli za nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Azerbejdžana, saopćeno je iz Ambasade.

Fena