Zemlje OIC-a su protiv nametanja izbornog zakona, to bi trebali potvrditi na sjednici PIC-a

Na današnjoj sjednici Vijeća za provedbu mira (PIC) jedna od tema će biti i uloga i potezi visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta u procesu izmjena Izbornog zakona i Ustava FBiH.

Schmidt danas očekuje signale članica PIC-a o tome da li treba nametati neke odluke. Amerika i Velika Britanija su ga već podržale, ali Schmidt još uvijek čeka jasne poruke iz Evropske unije, a prije svega Njemačke te drugih članica Upravnog odbora PIC-a.

Kako Klix.ba saznaje zemlje Organizacije islamske konferencije (OIC) koju čini većina zemalja islamskog svijeta, a koje u PIC-u predstavlja Turska neće podržati nametanje političkog segmenta izbornog zakona i Ustava FBiH.

Članice OIC-a podržavaju tehničke izmjene izbornog zakona, ali su trenutno protiv plana političkog nametanja.

Treba istaći da će sljedeće sedmice u BiH, ali i u zemlje regije u posjetu doći i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan te se očekuje da reforma izbornog zakona bude jedna od tema, a na tome će naročito insistirati Hrvatska koju će Erdogan posjetiti 8. septembra.

Podsjetimo, pravni tim OHR-a je prethodnih dana obavljao određenu vrstu konsultacija sa parlamentarnim strankama o izmjenama izbornog zakona i Ustava FBiH. Pojedini su istakli da će Schmidt nametnuti odluku u toku septembra (NiP), dok su iz SDA jučer izjavili da ne vjeruju da će Schmidt donijeti rješenja protiv demokratskih standarda.