Cseh za N1: Uznemirujuće je što Orban finansira Dodikovu kampanju

Mađarska eurozastupnica Katalin Cseh u intervjuu za N1 analizirala je dešavanja u vezi sa Izbornim zakonom u Bosni i Hercegovini, zašto traži sankcije protiv člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, kakav je odnos između njega i premijera Mađarske Viktora Orbana.

N1: Prije otprilike mjesec Vaša kolegica u Evropskom parlamentu Tineke Strik objavila je niz tweetova o izbornom zakonu u Bosni i Hercegovini i izborima koji dolaze za nešto više od mjesec dana. Nakon toga ste je podržali navodeći da dijelite njenu zabrinutost u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH koje je predložio OHR BiH i za koje ste naveli da prijete da podijele Bosnu Hercegovinu po etničkim sektašnim linijama. Da to treba povući i preraditi u inkluzivnijem procesu. To je kritika vas i Strik prema Christianu Schmidtu, visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini. I rekli ste da će ovo podijeliti BiH po etničkoj i sektašnoj liniji. Možete li nam detaljnije reći kakvo je Vaše mišljenje o predloženim izmjenama izbornog zakona u BiH?

Cseh: Očigledno je da je to u interesu svih. I vjerujem da svaki političar u Evropskoj uniji svesrdno podržava slobodan, pravedan i transparentan izborni proces u BiH. Vjerujem da veliki dio predloženih zakonodavnih promjena ide u vrlo dobrom smjeru. Međutim, jedan dio paketa koji je također povučen nakon ovih kritika svakako je bio vrlo zabrinjavajući prema mom i mišljenju mojih kolega. Vjerujemo da inkluzivna demokratija treba prevladati tamo gdje prevladava poštovanje manjinskih prava. I možda ovaj prijedlog, ili barem dio njega, nije nužno prošao do te mjere da bi ga društvo cijenilo. Bilo je vrlo oštre kritike civilnog društva, ali i međunarodnih aktera. I nadam se da će u budućnosti ovo biti putanja reformskih prijedloga da budu inkluzivniji, konzultirati se sa stanovništvom na terenu i pokušati izbjeći daljnje podjele, već pokušavajući ujediniti naciju.

N1: Viktor Orban spriječava eventualne sankcije protiv Milorada Dodika u BiH. Vi ste jedna od zastupnica koji su dosljedno pozivali na sankcije protiv Dodika. Zašto tražite sankcije protiv člana Predsjedništva BiH i zašto ga Viktor Orban pokušava zaštititi?

Cseh: Nažalost, smatram da su nedavne izjave Dodika i njegovi politički koraci dodatno produbili probleme koji su inače veoma opasni po stabilnost BiH, ali i cijele regije. I zato čvrsto vjerujem da su Sjedinjene Američke Države već nametnule sankcije, tako bi se Evropska unija trebala pridružiti tim sankcijama. Ove sankcije treba koordinirati. I moramo poduzeti svaki korak koji je neophodan kako bi se osigurala stabilnost zemlje, koja je, naravno, vrlo ključan i važan partner za sve nas. I, naravno, toliko da se brinem o tome. Niko ne misli da su Dodikovi koraci konstruktivni ili čak korisni radi mira, sigurnosti i stabilnosti. Smatram da je veoma uznemirujuće što je Orban odlučio da njegovu izbornu kampanju finansira velikim dijelom novca mađarskih poreznih obveznika, kao i nekim vrlo zapaljivim izjavama kojim ga je podržao, a one se odnose na bosanske i hrvatske tenzije u vašoj zemlji koje su vrlo jasno uplitanje. I ne mislim da bi druge zemlje trebale intervenirati u toj mjeri, a posebno ne lider koji plače za intervencijom svaki put kada se članak objavi u inostranstvu. Ono što on radi je vrlo jasno i opasno miješanje u političke poslove zemlje koja je već u vrlo krhkoj situaciji.

N1: Imamo još jednog igrača koji je Mađar Olivera Varhelyija koji je vjerovatno jedan od najmanje poznatih komesara u Evropskoj komisiji, a koji gotovo i ne postoji na toj funkciji. Vi i Vaše kolege u Evropskom parlamentu pozvali ste na istragu protiv njega i sve u vezi s njegovim postupcima prema Dodiku i Republici Srpskoj. Da li bi Urusla von der Leyen trebala poduzeti korake u vezi Olivera Varhelyija, očigledno ne samo zbog ovih akcija koje se tiču Dodika i Republike Srpske, ali i zato što gotovo i ne postoji jer ga i ne vidimo ovdje u regiji? Proces proširenja je u posljednje dvije godine usporen, posebno kada je riječ o Bosni Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, koje su tek jedva započele pregovore sa EU.

Cseh: Vjerujem da je za početak bila velika greška dati Mađarskoj portfelj za proširenje. S obzirom na historiju čestih miješanja Orbanove vlade u političke poslove regiona, kao i sumnjive poslove finansiranja koji su nažalost u vezi s nekim od političkih aktera koji ne dijele nužno političku liniju Evropske unije i neke korake Varhelyija. On je zaista bio vrlo upitan. I mislim da Parlament, Evropski parlament, mora proširiti svoje ovlasti nadzora nad finansijskim ugovorima koji su u toku. To su izjave koje se daju i o mogućnosti pružanja političke i evropske političke podrške nekim od secesionističkih tendencija koje očito nisu u skladu s načinom na koji Evropska unija doživljava inkluzivnu i stabilnu i mirnu demokratiju u nekim zemljama, uključujući BiH. Varhelyi predstavlja Evropsku uniju. Međutim, ponekad osjećam da on uglavnom predstavlja liniju mađarske vlade, i to apsolutno ne bi trebalo da se radi o ovom stavu. Riječ je o evropskom putu, evropskoj budućnosti, neutralnom arbitru. I plašim se da on ne ispunjava uvijek očekivanja koja njegov posao ima za koje je ono što je neophodno za njegov posao.