“EU ne poštuje vlastitu Rezoluciju o poricanju genocida”

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović osudio je skandalozni videosnimak na kojem srbijanski policajci u Priboju pozivaju na novi genocid u Srebrenici.

“Nisu nas iznenadile ovakve poruke, one su skoro pa svakodnevna pojava. Žalosti činjenica da na sve ovakve pojave šuti država Srbija, koja otvara poglavlje za poglavljem za pristupanje EU. Čak i podržava ovakve istupe”, kaže Tahirović u razgovoru za Vijesti.ba.

Ističe da je ovaj posljednji slučaj, u kojem službenik MUP-a Srbije poziva na ponovno klanje i ponavljanje 90-ih, samo kontinuitet u Srbiji.

Tahirović naglašava kako zabrinjava da EU na to sve gleda blagonaklono, i pored činjenice da ima obavezu reaguti i spriječiti takvo ponašanje Srbije, pogotovo kada se radi o ovakvim istupima zvaničnika te zemlje.

Podsjeća da je još krajem 2018. Parlament EU usvojio Rezoluciju s amandmanom slovenskog zastupnika Igora Šoltesa, koji glasi: “EP žali zbog kontinuiranog poricanja genocida u Srebrenici od strane nekih predstavnika srbijanskih vlasti i podsjeća da puna saradnja s Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju i Mehanizmom koji ga je naslijedio također uključuje puno prihvatanje i primjenu njegovih presuda i odluka, te naglašava da je priznavanje genocida u Srebrenici osnovni korak na putu Srbije ka pristupanju EU”.

“Ako je ‘osnovni korak u pristupanju Srbije EU – priznavanje genocida u Srebrenici’, zašto onda EU otvara nova poglavlja pored niza primjera gdje Srbija ne ispunjava obaveze iz navedene Rezolucije, od nesaradnje sa MICT, hapšenja i izručivanja MICT-u Vjerice Radete i Petra Jojića, nagrađivanja i veličanja presuđenih ratnih zločinaca, pa do negiranja genocida i drugih presuda MKSJ/MICT i MSP. Negiranje ratnih zločina i genocida, veličanje ratnih zločina i poziv na ponovno klanje opšteprihvaćen je model u Srbiji, sa prešutnom i sve većom podrškom u EU “, rekao je Tahirović.