Marjanović: Ovogodišnje izdanje SFF-a fantastično po svim parametrima

Direktor Sarajevo Film Festivala (SFF) Jovan Marjanović ocijenio je danas u razgovoru za Fenu da je ovogodišnje festivalsko izdanje, koje se polako približava kraju, bilo fantastično po svim parametrima – programskom, publici i atmosferi.

Navodi da kada je riječ o publici, iako Festival još nije završen zbog reprogramiranja sadržaja usljed Dana žalosti u toku SFF-a, po svemu sudeći ovogodišnje će izdanje preći cifru od 120.000 gledalaca.

Komentirajući ponuđeni program, Marjanović podvlači da je ovo bila vrlo kvalitetna godina, jer je veliki broj dobrih filmova izašao na svjetskim festivalima i sve ono što je bilo najbolje iz cijelog svijeta, bilo je i u programu SFF-a.

– Kada je riječ o regiji, nakon pandemije se „očepila“ produkcija filmova. Imali smo zaista veliki broj prijavljenih filmova ove godine, više od 900 iz regije, kako bi se odabralo ovih 159 koji su prikazani na ovogodišnjem SFF-u. To čini najveću selekciju filmova sa Balkana na ijednom festivalu na svijetu. Upravo je to jedna od naših misija – prikazati najbolje svjetske filmove, biti platforma za razvoj regionalne kinematografije i povezivanje te suočavanje sa životom kakav živimo u regiji bez obzira na jezik, granice i nacije – podvukao je on.

Marjanović ocjenjuje da je ovogodišnje izdanje SFF-a nešto drugačije od drugih zbog strašnog zločina koji se desio u Garadačcu na samom početku Festivala, a kasnije i sa Danom žalosti. Organiziran je i poseban panel na taj dan koji se bavio temom femicida, odnosno porodičnog nasilja te načinom na koji se može o tome progovarati na filmu i novim medijima.

– Važno je naglasiti da je ovogodišnje festivalsko izdanje imalo najmanje 15 filmova koji se bave upravo tom temom, i tako je svaki put, jer na SFF-u se bavimo naširim spektrom tih društvenih tema. Mislim da je dugoročno intencija da se razgovor o tome produbi na svim festivalima, kao mjestu susreta – mišljenja je on.

Jedan od posebnih programa 29. SFF-a bio je onaj posvećen 30. godišnjici prvog ratnog kina Apollo, koje je tokom opsade Sarajeva bilo smješteno u podrumu Akademije scenskih umjetnosti, te donosio nužno potrebnu dimenziju normalnosti građanima. Marjanović naglašava da je program prošao fantastično, te da je bio jako posjećen od svih koji su uspjeli da nađu put do kina.

– U kino se ulazi upravo na isti način kao i za vrijeme opsade, kroz stražnja vrata, pa kroz kafić te mali hodnik. Mislim da je iskustvo bilo, osim vrhunske projekcije, dosta autentično po tom pitanju. Taj popularan program ove godine pored projekcije niza filmova koji su prikazivani tokom rata, donio je i izložbu fotografija o samom kinu Apollo, ali i brojnim koncertima i drugim dešavanjima u tom vremenu. Iz takvih najtežih ratnih okolnosti izrastao je Festival kakav poznajemo danas – ocijenio je direktor SFF-a.

Naredne godine Sarajevo Film Festival proslavit će 30. rođendan. Marjanović smatra da svako izdanje Festivala donosi nešto novo, te će tako i to trideseto. Već su neke nove projekte najavili. Za njega, jubileji su bitni jer nam daju neki format u kojem možemo da pogledamo nazad, ali je stava da je mnogo bitnije okrenuti se ka tome gdje Festival želi da ide – a to je da održi vodeće mjesto u regiji i da bude među prvih top deset u Evropi.

– Cilj je da Sarajevo Film Festival funkcioniše kao platforma za razvoj filmskog biznisa u cijeloj regiji, da je povezuje sa svijetom i da generalno bude relevantan događaj koji u najboljem mogućem svjetlu predstavlja grad i Bosnu i Hercegovinu – zaključio je u razgovoru za Fenu direktor SFF-a Jovan Marjanović.

Zavjesa na ovogodišnje 29. festivalsko izdanje bit će spuštena večeras u Narodnom pozorištu dodjelom nagrada Srce Sarajeva za najbolje autore i ostvarenja, dok će reprizni program biti organiziran tokom subote.