Murphy: „SAD ne daju BiH Rusiji!“

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michael Murphy upozorio je da njegova država, kao ni Evropska unija i NATO, neće dopustiti da Rusija ovlada Bosnom i Hercegovinom, prenosi Politički.ba

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa on je istakao da su SAD, EU i NATO u nizu navrata istakli sasvim nedvosmisleno da su uz suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

“Kada je EUFOR percepirao moguće probleme ovdje, povećao je broj svojih vojnika. To je bila ispravna odluka i mi smo je podržali. Mislim da ste mogli vidjeti odgovore Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije i to bi trebalo signalizirati da nećemo ostaviti Bosnu i Hercegovinu Rusiju”, rekao je Murphy.

On je posebno istakao da se Rusija ne pita o ulasku BiH u NATO.

“Isto se odnosi i kada je vaš put u EU u pitanju. Te odluke suvereno su pravo BiH. Prilično je jasno da su građani, kao i političari ove zemlje, postavili kao cilj napredovanje prema i pridruživanje ovim euro-atlantskim institucijama. Mi podržavamo te ciljeve. A to je ono što podržavaju ljudi BiH. Tako da, kada pogledam šta Rusija radi u ovoj zemlji, mislim da je to ono što je protivno interesima građana BiH.“

„A neke od ruskih izjava su, iskreno rečeno, bile neodgovorne. Kada pogledate šta Rusija radi u Ukrajini i Evropi sada, brutalnom i barbarskom agresijom na Ukrajinu, možete zaključiti da Rusija ne drži do interesa ne samo Evrope, već ni Bosne i Hercegovine, a ni zapadnog Balkana. Ona ne želi vidjeti stabilnost, sigurnost, ni mir i prosperitet. Oni ne žele prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu”, ocijenio je Murphy.

On je ponovio i svoje stavove iznesene prilikom stupanja na mjesto ambasadora SAD u BiH da su neke izjave Ambasade Ruske Federacije u Sarajevu o Bosni i Hercegovini “bile nepamente”.