Dodik i Čović naizgled “ranjeni”, a opasni – Strategija upravljanja procesima iz sjene

Sudeći po sve većoj nervozi koju pokazuju najvažniji akteri bosanskohercegovačke političke scene nije im jednostavno boriti se protiv sile argumenata koji su na strani boraca za građansku i demokratsku Bosnu i Hercegovinu.  

Sve je već napisano o eksplozijama bijesa aktuelnog visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini po čemu je nadmašio sve prethodnike i njihove mandate zajedno. Samo slabost i nemoć generiraju takav kolerični verbalni napad. Po svemu sudeći šef OHR-a dobio je savjet da spusti loptu i krene iz početka, ali sa istim ciljem, uvažavajući argumente sile i “svršeni čin”, što bi rekla ruska ambasada. 

Neočekivani rezultati istraživanja 

Zato sljedbenici velikodržavnih projekata teritorijalne podjele Bosne i Hercegovine nastavili sa prijetnjama u sve realnijem strahu da će izgubiti vlast na koju su navikli već više od dvije decenije. Milorad Dodik pokazuje sve veću frustraciju zbog izvjesnog poraza na predstojećim izborima. Njegova strategija, po kojoj se kandidirao na poziciju koja podrazumijeva najmanje odgovornosti a najviše mogućnosti da procesima upravlja iz sjene, po svemu sudeći trpi sve ozbiljnije udarce.  

Prema izvorima banjalučkih i bijeljinskih medija, od agencija iz Banje Luke i Beograda, kojima vjeruje, za potrebe svoje partije naručio je istraživanje o trenutnom rejtingu kandidata za predsjednika RS i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda Srba. Oba istraživanja, neovisno jedno od drugog, pokazala su da Dodik zaostaje za kandidatkinjom PDP-a Jelenom Trivić za devet procenata. Ne vjerujući u rezultat, platio je istraživanje jednoj agenciji u Hrvatskoj i rezultat je bio 13,1 posto, što bi moglo biti nedostižna prednost.  

Istovremeno, Željka Cvijanović prema sva tri istraživanja ima prednost od jedan posto u odnosu na Mirka Šarovića, ali joj Dodikov trend ne obećava da će tu prednost i zadržat u borbi za mjesto u Predsjedništvu BiH. 

Doktor Đajić osigurao alternativu u Sloveniji 

Takav razvoj događaja mogao se i očekivati na osnovu dramatičnih promjena u glavnom uporištu SNSD-a u Banjoj Luci, gdje je došlo do osipanja članstva i organizacije. U nedavnom intervjuu Mati Đakoviću na entitetskom javnom servisu predsjednik banjalučke organizacije stranke i poslanik u Narodnoj skupštini RS dr. Vlado Đajić nije mogao sakriti rezignaciju, pa je na pitanje šta će se dogoditi ako izgubi na izborima priznao kako ima alternativu. 

– Ja mogu bez pobjede. Vlado Đajić treba narodu. Vjerovatno bih otišao u Sloveniju, imam pozive od tamo. Zapitao bih se ko ovdje živi i kakav je to narod. Ako izgubimo onda je to čudan narod i ne zaslužuje ništa da mu daš”- otvorio se Đajić, objasnivši kako su neke ugledna članove “otjerali” iz banjalučke organizacije. 

U Moskvu po pobjedu ili odstupnicu 

Bez obzira na to, treba biti siguran da je Dodik još opasniji kada je “ranjen” i prinuđen da se bori za opstanak. Pokazao je to posljednjih dana odbivši da glasa za prihvatanje agremana novom njemačkom ambasadoru, što se u diplomatskim krugovima ocijenjeno kao skandal bez presedana i nepromišljen potez. Ali, ponovno glasanje o tome u Predsjedništvu BiH, nakon kojeg bi pokrenuo pitanje vitalnog nacionalnog interesa, omogućilo bi mu još jedan populistički pokušaj obračuna sa opozicijom na temu patriota i izdajnika u NS RS, gdje ima neograničeno vrijeme da vrijeđa, optužuje i diskreditira oponente, kojima je sve to ograničeno na minute.      

Već je javno zaprijetio svima da će u septembru još jednom otputovati u Moskvu kod Putina, očekujući da bi mu podrška Kremlja koliko-toliko mogla popraviti rejting, a cinici bi rekli i da pripremi “odstupnicu” u slučaju poraza. Kad već ne može u Njemačku na Evropsko prvenstvo u košarci, za što se izgleda osvetio. 

Čim su se usudili da mu nagovijeste da stvari ne stoje najbolje, Dodik je odlučio da pojača aktivnost na društvenim mrežama, pa je uz savjetnika Milana Tegeltiju i kćerku Goricu, i sam sve češće na twitteru. 

Protiv BiH iz svih oruđa 

Ako stvari zaista krenu loše po njega, nema sumnje da će Dodik aktivirati sva oruđa koja mu budu na raspolaganju. Zato treba biti spreman na situaciju u kojoj će aktivirati zaključke i deklaraciju NS RS o prijenosu nadležnosti koju je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim i ukinuo. On bi u tom slučaju mogao zatražiti da Vlada RS u septembru uputi te zakone u skupštinsku proceduru. Radovan Višković mu to ne može odbiti. Računajući na inertnost pravosudnog sistema, koji bi u tom slučaju bio dužan pokrenuti krivični postupak, Dodik očekuje da bi postupak trajao dovoljno dugo da mu donese prevagu na izborima. 

Zajedno sa Draganom Čovićem, uz neograničenu podršku saveznika predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, nastavio je minirati institucije BiH iznutra, zajedničkim zahtjevom za smjenu ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković. Bez obzira na to što je još mjesec dana ostalo do izbora i do kraja mandata Vijeća ministara BiH, najoptimističnija brzina implementacije izbornih rezultata ostavila bi najznačajniju državnu nadležnost bez rukovodeće osobe i kontinuiteta u slučaju da bi se u kratkom roku izabrala zamjena. U međuvremenu, Ministarstvo vanjskih poslova bilo bi u rukama HDZ-a, odnosno zamjenika Josipa Brkića do izbora novog ministra. 

Predsjednik udruge – de facto gazda  

I Dragan Čović, koji je za razliku od Milorada Dodika izbjegao sankcije žrtvovavši Marinka Čavaru, povukao se na rezervni položaj, ali na drugačiji način. Pošto ga nema na kandidatskim listama ni za Predsjedništvo ni za zastupničke domove, strategija je da u slučaju ostvarenja zahtjeva Hrvatskog narodnog sabora BiH ponovno preuzme čelnu funkciju u državnom Domu naroda.  

Neki su već iz toga iščitali da se Čović navodno povlači sa mjesta predsjednika HDZ-a i da tu već vide gradonačelnika Mostara Maria Kordića, koji već ima značajne međunarodne kontakte. 

U slučaju da, izražavajući nezadovoljstvo uvjetima pod kojima su provedeni izbori, posebno u situaciji kad je Sud BiH odbio žalbu na izbor Centralne izborne komisije, odluče zaista “pokrenuti korake za teritorijalni preustroj”, Dragan Čović bi bio samo predsjednik nevladine udruge Hrvatski narodni sabor, koji de jure ne može donositi izvršne odluke, pa ni preuzeti odgovornost, ali bi de facto bio mjesto sa kojeg bi se iz sjene upravljalo političkim procesima. 

Zato je Čović nedavno rekao kako očekuje uvjerljivu pobjedu, ne rekavši ni ko (HDZ ili HNS) ni koga će pobijediti, imajući u vidu da se u ovakvom izbornom sistemu ne mogu upoređivati apsolutni brojevi glasova. On je zaista sebi osigurao win-win situaciju. 

Nema preventive 

Stara priča kaže da je Nasrudin hodža primjenivao preventivne pedagoške mjere šaljući dijete sa krčagom po vodu. Nažalost, ni pravosuđe, ni međunarodna zajednica, ni domaći politički faktori ne djeluju preventivno. Tužilaštvo BiH je krajem juna objavilo da je otvorilo predmet i vodi istragu u vezi zaključaka Narodne skupštine RS u vezi prijenosa ustavnih nadležnosti sa BiH na entitet RS u oblasti odbrane, sigurnosti, indirektnog oporezivanja i pravosuđa, ali ne i Zakona o lijekovima. Koliko će još krčaga biti razbijeno u bijesu dok neko ne reagira?