Milanović nije slučajno došao u dane tragedije Srebrenice

Milanovic nije slucajno dosao u dane tragedije Srebrenice

Zar neko misli da je Zoran Milanović ovdje došao 10. i 11. jula slučajno?

Naravno da nije. Došao je upravo na dane Srebrenice da svojim tradicionalnim bljuvotinama makar koliko zakloni srebreničku tragediju i makar tako jadno podrži svog političkog partnera Milorada Dodika, kojeg je nedavno hvalio i uzdizao usred Zagreba.

Prva službena posjeta predsjednika RH Zorana Milanovića Bosni i Hercegovini bit će, po općoj ocjeni analitičara, veliki doprinos izgradnji lošesusjedskih odnosa.

Lider koji već odavno zna praviti samo nered i haos, došao je da promiče izmišljeni princip legitimnog predstavljanja pa je namjerno izbjegao da se susretne sa legitimnim predstavnicima BiH. Zar se tako dolazi u susjedovu kuću?

Zanimljivo je da je susrete najvišeg lokalnog nivoa imao samo u entitetu Federacija, a da je namjerno eskivirao posjetu  preostalim Hrvatima u entitetu RS.

U dijelu banjalučke biskupije koji je pripao RS prije rata je živjelo 73.000 katolika a sada ih je manje od 4.000. I pola od te jadne brojke tu živi privremeno. Šta više uopće znači konstitutivnost i legitimno predstavljanje preostalom katoličkom puku u Banjalučkoj biskupiji kada ih je ostalo manje od 3 odsto?

Dok Bosnu i Hercegovinu opisuje kao predzadnju rupu na svirali, prešućuje da je njegova zemlja pobjegla s Balkana da bi postala zadnja rupa na svirali u Europskoj uniji. To se danas i ekonomski i politički potvrđuje. Svi smo mislili da će se Hrvatska ulaskom u EU europeizirati, kad gle čuda- dobije Milanovića za predsjednika, čiji je nivo javnih istupa takav da ga izbacivači ne bi pustili da uđe ni u onu Krležinu balkansku krčmu.

Milanović je bio premijer od 2012-2016. a sada je predsjednik. Otkako on skrbi o Hrvatima u BiH njih je u ovom periodu manje za oko 100 hiljada, prema izvještajima Biskupske konferencije.

Pošto nam drži lekcije u našoj državi, što je diplomatski i ljudski bezobrazluk najgore vrste, neka nam objasni kako to Hrvati mogu ostvarivati izborno pravo u dvije države? Je li to evropski standard i vrijednost? Ima li to igdje u svijetu? Nema naravno.

Kako je moguće da na izborima biraju predstavnike iz jedne države (BiH) u drugoj državi (Hrvatskoj)? Bolje bi Milanoviću bilo da se bavi tim vrstama (ne)legitimnog predstavljanja, nego ovim izmišljenim u BiH.

Svaki imalo pošten i uravnotežen pristup principima izbornog zakonodavstva i političke zastupljenosti podrazumijeva da broj izabranih predstavnika jednog naroda odgovara njihovom udjelu u ukupnom stanovništvu, uz pozitivnu diskriminaciju u institucijama koje odlučju o najvažnijim pitanjima etničke ravnopravnosti. Sadašnje stanje u BiH je takvo da 10 posto stanovništva jednako dijeli pozicije sa predstavnicima drugih naroda. Da nisu Hrvati malo ravnopravniji predsjedniče Milanoviću?

Nije korektno upoređivati status nacionalnih manjina u Hrvatskoj sa statusom hrvatskog naroda, čiji predstavnici na paritetnom principu obavljaju sve najviše funkcije u izvršnoj, zakonodavnoj i sudskoj vlasti BiH. O predstavnicima nacionalnih manjina u Hrvatskoj, u Bosni bi rekli da su ostavljeni “za sjemena”. Pa koju to važniju poziciju u RH obavlja predstavnik neke tamošnje nacionalne manjine? Nijednu.

Zašto je Hrvatska ukinula konstitutivnost Srbima u Hrvatskoj?! Dakle, dok se Milanović & co. bore svim sredstvima za prevaziđeni etnički princip konstitutivnosti naroda u BiH, čak i protiv NATO i protiv EU, kod kuće, u Hrvatskoj je taj isti princip konstitutivnosti ukinut.

Ta ih je dvolična politika i politika dvostrukih aršina bacila u zagrljaj najgorih evropskih desničara, koji su ih odano podržali protiv BiH u Evropskom parlamentu. Glasove razuma koji ih upozoravaju da su krenuli stranputicom izgleda niko ne čuje.

Hrvati su stotinama godina gradivno i vezivno tkivo BiH. I tako treba da ostane na bazi uravnoteženog političkog i etničkog kompromisa.

Dobio je Milanović ključ grada Mostara od gradonačelnika. Zašto je Mario Kordić legitiman ako ga nisu birali Bošnjaci? Legitiman je načelnik Vareša, Hrvat Zdravko Marošević, iako su ga većinom birali Bošnjaci. Ovo guranje HDZ-ovog čovjeka u Predsjedništvo ima svoje ciljeve. Ova politička bitka sve više liči na ono što bi htjeli od sljedećih izbora: Svog čovjeka u Predsjedništvu za konačno rasturanje BiH, a to je već propalo izborom časnog patriote Željka Komšića.

Najveći doprinos izgradnji dobrosusjedskih odnosa bio bi kada Milanović uopće ne bi dolazio u BiH sa ovakvim namjerama i porukama.

Čovjek koji se već dugo lažno predstavlja kao socijaldemokrata, baš kao i Dodik, skrenuo je u najgoru radikalnu desnicu. Tek sada je jasno zašto je sklon odlikovanjima ratnih zločinaca. Kad je upozoren nakon odlikovanja Mija Jelića, optuženog za ratne zločine, koji se sklonio iz BiH u Hrvatsku, rekao je da “mu se fućka šta će ovdje na taj njegov postupak reći”. Branimir Glavaš, optuženik za ratne zločine, pohvalio se na društvenim mrežama da je pobio ‘odveć malo’ ljudi tokom rata. Takvom liku Milanović je vratio državna odličja radi presumpcije nevinosti koju Glavaš sam negira.

Bilo bi strašno da je takav čovjek, promotor zločina i zločinaca došao u Srebrenicu.