Mirko Šarović: “RS bez kredita ide u potpuni ekonomski slom”

U intervjuu za Srpskainfo predsjednik SDS Mirko Šarović, govorio je kakva godina slijedi za ekonomiju Srpske, naročito ako ne dobije kredite međunarodnih finansijskih institucija.

“Politička nestabilnost koja je ovladala ovim prostorom dodatno će pogoršati situaciju i otjerati investitore tako da nam predstoje loši dani za biznis i poslovanje.

Upozoravam i na sve veću rastuću, tihu, puzajuću finansijsku izolaciju Republike Srpske i iz te mreže moramo iskakati – inače nam slijedi potpuni ekonomski slom”, tvrdi Šarović.

“Ova 2022. godina biće izuzetno teška za ekonomiju RS i na to upozoravaju svi ekonomski stručnjaci i dobri poznavaoci prilika u našoj zemlji. Republika Srpska bez kredita ne može da živi jer, nažalost, ne proizvodi i ne stvara dovoljno da bi bila samoodrživa.”
“Politička nestabilnost koja je ovladala ovim prostorom dodatno će pogoršati situaciju i otjerati investitore tako da nam predstoje loši dani za biznis i poslovanje. Upozoravam i na sve veću rastuću, tihu, puzajuću finansijsku izolaciju Republike Srpske i iz te mreže moramo iskakati – inače nam slijedi potpuni ekonomski slom”, tvrdi Šarović.

Na pitanje može li Orbanova obećana “pomoć” od 100 miliona era biti slamka spasa za Dodika, Šarović je odgovorio:

“Javnost malo zna o ovih obećanih 100 miliona eura, pod kojim su uslovima date i šta je svrha ove “pomoći”. Ali kako god, nijedna jednokratna pomoć ne liječi ekonomiju jedne zemlje već samo kratkoročno ublažava tegobe. Ovaj novac ne rješava ekonomsku stabilnost Republike, samo može dati neke projektovane i planirane, trenutne efekte ličnoj politici Milorada Dodika.”

On je rekao da SDS ne vjeruje onom što radi Milorad Dodik jer, kako navodi, smatramo da je manipulator bez ozbiljne namjere da ostvari i realizuje zaključke Narodne skupštine.

“Njega interesuje samo ponovno osvajanje vlasti kroz igru s patriotskim osjećanjima građana. Uz to, svojim djelovanjem ozbiljno je poljuljao poziciju Republike Srpske u međunarodnim krugovima stvarajući od RS globalni “slučaj” i vukući cijelu zemlju u potpunu izolaciju. Dodik je realno postao prijetnja normalnom razvoju i napretku RS i zato u njegovoj farsi i opasnom kockanju sa sudbinom RS nismo željeli da učestvujemo. Vjerujemo da smo mi glas razuma i nečeg normalnog u ovoj zemlji i da će to građani prepoznati”, kazao je Šarović.