Tilman Zulch i Christian Schmidt – neuporediva savjest

Društvo za ugrožene narode, međunarodna nevladina organizacija za ljudska prava, upozorila je nedavno Bundestag da visoki predstavmik Christian Schmidt u BiH “provodi politiku podjela”. Ova organizacija je u pismu upućenom Michaelu Rothu, predsjedniku Vanjsko-političkog odbora Bundestaga navela da Christian Schmidt u Bosni i Hercegovini podržava jačanje uloge Srbije i Hrvatske:

 

“Naša organizacija za ljudska prava sa zabrinutošću prati ponašanje gospodina Schmidta. To je uglavnom zato što primjećujemo da to ne jača demokrate, već opasne nacionaliste. Rezultat su etnički nacionalizam i podjele. I dok se u Republici Srpskoj dugo propagira i prakticira orijentacija prema Moskvi, novi strateški pristup i planovi Bidenove administracije na Zapadnom Balkanu, koje g. Schmidt provodi u Bosni, ukazuju na opasan smjer. Neprihvatljivo je da se, potpomognuta stvarnim političkim i pragmatičnim interesima, Srbiji udvara, a Hrvatska poziva da bude važan faktor u rješavanju zacementirane političke krize u BiH. U međuvremenu, legitimni amandmani na Ustav Bosne su zanemareni i budućnost (već) podijeljene zemlje je dovedena u pitanje. Mnogi stručnjaci za ovu temu gledaju na ovaj razvoj s istom zabrinutošću kao i mi”, navedeno je u pismu koje je 28. februara upućeno Bundestagu.

Niko odavno nije bolje secirao trenutno stanje u BiH od Društva za ugrožene narode u ovom obraćanju Bundestagu.

Sjetimo se prvog čovjeka ove organizacije Tilmana Zulcha (Cilha), svega što je radio i uporedimo ga sa Schmidtom koji ne prestaje iritirati njemačku vanjsku politiku. Dakle, Tilman Zulch je osnivač i doživotni počasni predsjednik Društva za ugrožene narode sa sjedištem u njemačkom Getingenu. Nikada nije prestao govoriti o zločinima nad Bošnjacioma i nepravdi koja se nanosi ovoj državi.

“Genocid nije počinjen samo nad Bošnjacima u Srebrenici nego u cijeloj BiH”, rekao je jednom prilikom.

Organizirao je Prvi svjetski kongres o genocidu u BiH u Bonu 1995., Prvu međunarodnu konferenciju o ljudskim pravima u Srebrenici, a inicirao je i internacionalni projekt Stub srama, koji je imao za cilj pozivanje na odgovornost UN-a i zemalja članica Vijeća sigurnosti zbog nesprečavanje genocida u Srebrenici.

Tilman Zulch je na čelu Društva za ugrožene narode bio je sve do marta 2017. godine, kada je imenovan za doživotnog počasnog predsjednika. Društvo je u vremenu Zülcha u savjetodavnom odboru imalo najuglednija imena njemačkog javnog života. Slavnog filozofa Ernsta Blocha, još slavnijeg književnika-nobelovca Güntera Grassa, književnicu Luise Rinser, evangelističkog teologa Helmut Gollwitzer, Carl Ameryja književnika i novinara, aktivistu za ljudska prava Ruperta Neudecka, filozofa Ernst Tugendhata, novinara, pisca i član Bundestaga Freimuta Duvea…

“Nastave li Srbi ovako u BiH, Europa će dobiti dva milijuna gnjevnih, prognanih europskih Palestinaca”, izjavio je usred najgorih ratnih zločina Zulch.

Već u aprilu 1993. godine Tilman Zulch je pisao kardinalu Kuhariću: „Službena Hrvatska već mjesecima povlađuje politici ratnih zločinaca Miloševića i Karadžića, i to na način, da preko svojih vazala, u takozvanoj, protivpravno od Bosne otcijepljenoj Republici Herceg-Bosni, prekida sve egzistencijalne veze prema ostalom svijetu… Dok hiljade Bosanaca umiru od gladi i hladnoće, takozvana Bobanova administracija konfiskuje živežne namirnice, lijekove, medicinske instrumente, odjeću i oružje namijenjene Bosni“, upozoravao je Tilman Zulch.

Tilman Zulch je bio omrznut od Tuđmanovog režima. U nedavno izdatim sjećanjima na časnog kardinala Kuhahića ne spominje se Zulchovo pismo.

U jednom svom letku koji je Zulch dijelio prolaznicma u Zagrebu na Trgu Bana Jelačića je direktno optužio Tuđmana “da je početkom  jula 1993. godine pozvao na stvaranje etnički čistih provincija u BiH i u saradnji sa srpskom stranom su realizirane takve akcije preseljenja. Predsjednik Alija Izetbegović je nakon toga iz protesta napustio konferenciju”, stajalo je u Zulchovom letku.

“Tako je hrvatski predsjednik javno prihvatio srpsku politiku etničkog čišćenja… U isto vrijeme Tuđman je ponudio južni vrh Dalmacije Prevlaku, kao izlaz na Sredozemlje, što bi dovelo do protjerivanja cjelokupnog stanovništa iz preko hiljadu godina starih hrvatskih sela (Konavala). U junu 1993. godine Tuđman i Milošević su dogovorili u Ženevi podjelu suverene susjedne države i čanice UN-a Bosne i Hercegovine.”

Tilman Zulch je upozoravao i na “hrvatski embargo” na oružje protiv BiH, premda je bilo šokantno da je taj embargo važio i za Republiku Hrvatsku. To je u potpunosti objašnjavalo odnos Franje Tuđmana prema BiH.

Za razliku od Zulcha i velikih imena, koja su stala iza Društva za ugrožene narode i dala mu za pravo, Christian Schmidt je izabrao da radi za Tuđmanovu politiku protiv BiH, definitivno ovu državu vraćajući u devedesete godine zločina i u užasa.

Tilman Zulch i Christian Schmidt? Uporedili bi, ali je neuporedivo! Zulch je zbog svojeg savjesnog djelovanja bio omrznuta pojava od režima HDZ-a, drugi je odlikovan od tog istog režima.