Formirajte hitno krizne štabove protiv „pandemije“ poskupljenja i zagađenja zraka

Težak zadatak imali su učitelji da jutros objasne sarajevskim učenicima karakteristike zraka, a da ostanu vjerodostojini i sačuvaju autoritet znanja. Jutros je zrak u Sarajevu imao i boju i miris, a ako ste se morali duže zadržati vani, mogli ste osjetiti i okus. Drugo mjesto među gradovima sa najzagađenijim zrakom na svijetu iza indijske Kalkute.

Zima je tek počela, a još nisu stupile na snagu nove cijene struje i plina. Zato jesu sve druge. Ono najvažnije što ste svakog dana protekle godine kupovali za 10 KM danas ćete platiti najmanje 15.

Sarajevogas je upozorio da će cijena biti viša za oko 40 posto i pozvao Vladu Kantona Sarajevo da subvencionira razliku u cijeni za potrošače. Kanton Sarajevo je već subvencionirao cijenu gasa kako bi smanjio atmosfersko zagađenje ukidanjem individualnih ložišta, ali je sve to morao pretvoriti u subvencioniranje razlika u cijeni.

Ovo je kao i pandemija, sa skoro istim posljedicama koje će ostaviti ako se na vrijeme ne poduzmu odgovarajuće mjere.

Premijeri svih nivoa, formirajte krizne štabove i donesite mjere! Nema izgovora da su u pitanju problemi koje generiraju međunarodni odnosi i svjetsko tržište. Jasno je i laicima da ne možete uticati na uzroke, ali morate nešto poduzeti da smanjite uticaj i posljedice udara na najugroženije. Niste ni vakcine nabavili, već smo ih dobili iz međunarodne humanitarne pomoći. Ali, plin i struju sigurno nećemo dobiti iz humanitarne pomoći.

Za početak morat ćete se odreći svojih „partijskih bankomata“ i sav profit i oročene depozite javnih preduzeća, posebno onih iz oblasti energetike, staviti u funkciju spasavanja privrede i socijalno ugroženih građana.

Sva budžetska izdvajanja, koja su ove godine išla za saniranje posljedica pandemije, moraju se staviti u funkciju saniranja posljedica poskupljenja energenata, kroz subvencioniranje razlike u cijeni energenata u odnosu na račune iz prošle godine.

Već su se u javnosti čuli glasovi koji zahtijevaju aktiviranje robnih rezervi i druge intervencionističke mjere vlasti u ublažavanju posljedica poskupljenja osnovnih životnih namirnica.

Za građane zaista nema razlike između pandemije virusa i energetskog udara koji će se odraziti na ukidanje radnih mjesta i poskupljenja svih životnih potreba. Zato je neophodno formirati ekspertske krizne štabove koji će predlagati mjere i pratiti njihove efekte na privredu i socijalni status građana.

Nemojte nas više zastrašivati ratom, jer mir može biti podjednako strašan ako ljudi svojim radom ne mogu priuštiti normalan i zdrav život svojim porodicama.