Goreg Schmidta od Schmidta ne mere ni bit

Šta ako Christian Schmidt podnese ostavku na mjesto šefa OHR-a? Sve je više u Evropi onih koji ga kritikuju, najžešće u njegovoj Njemačkoj.

Javnost u BiH sve više od njega traži odlazak sa funkcije u OHR-u.

Trese se gora, rodit će se miš.

Zamjenit će ga prvi zamjenik visokog predstavnika – Amerikanac Jonathan Mennuti. Ako može biti zamjenik Visokog predstavnika i Supervizor za Brčko, zašto ne bi mogao biti i Visoki predstavnik i Supervizor?

Odavno je zatvorena kancelarija Supervizora u Brčkom. Zatvorena je, ali supervizor Mennuti i dalje vrši posmatračku djelatnost i ima ovlaštenje da reagira ako se ukaže potreba.

Uostalom, kad je nedavno Schmidt boravio na dužem putovanju, naravno da ga je mijenjao Mennuti.

Tako ga može mijenjati i ako da ostavku i napusti BiH.

Aktuelni šef banjalučkog ureda OHR-a je ambasador Laszlo Markusz, preuzeo je dužnost zamjenika visokog predstavnika u oktobru 2022. godine.

Imamo dakle i prvog zamjenika Mennutija i zamjenika Markusza.

Ovog Markusza je, tvrdi se, ugurao Orban svojim vezama na mjesto zamjenika u Banja Luku. Ako može Orban ugurati zamjenika u OHR, može se “izgurati” i Schmidta.

Dakle, svi zamjenici visokog predstavnika su do sada bili Amerikanci. Ponekad se činilo da je ta zamjena bila neka vrsta kontrole evropskih visokih predstavnika.

Schmidt je, čini nam se, imao ulogu nekoga ko ima zadatak da drži Bošnjake pod kontrolom.

U okviru OHR-a imamo i Upravni odbor Vijeća za provedbu mira, koje radi danas bez Rusije. U njemu je osam najrazvijenijih zemalja, uz EU i Evropsku komisiju.

Pitanje je ko šalje ‘zabrinjavajuće’ poruke domaćim političarima i javnosti.

Sada bi se Bošnjaci trebali isprepadati, šta ćemo bez Scmidta. Šta ćemo mi, teško nama?
Srbi ga, bajagi, ne priznaju, Hrvati prihvataju samo ako igra po njihovim notama, što je Schmidt bezobzirno činio i dalje čini, a samo Bošnajci trebaju da mu daju bezuslovnu podršku, dok gledaju kako im pred očima ruši državu i Ustav ova vrsta njemačkog uvoznog zemljotresa.

Šta će biti ako bude i to čudo neviđeno? Rastući ruski uticaj u regiji je evidentan. Treba li ovdje njima visoki predstavnik da spriječi taj ruski uticaj. Samo ako nije Schmidt, koji je jasno pokazao sve samo ne i da je antiruski čovjek.

Uostalom, već jedan period postoji pritajeno evropsko nezadovoljstvo nekim američkim potezima. Ali, ne mogu i ne smiju bez Amera. U srcu NATO-a već imaju rusofilsku Srbiju, problem sa Kosovom, problem sa Crnom Gorom… Jos jedan balkanski BH problem je najmanje što im treba.

Američka politika prema regionu usmjerena je da Srbiju kao rusofilskog igrača pokuša privući što bliže sebi, ili je makar držati izvan ruskog malignog utjecaja, pa sve čini da odobrovolji Vučića. Interes NATO–a i time evropske sigurnosne arhitekture uzdrman je ozbiljno ratom u Ukrajini i vjerovatno u Moldaviji. Zauzvrat SAD Vučiću daju podršku u Otvorenom Balkanu tj. Srpskom svetu kao regionalnom hegemonu koji zadovoljava njihove velikodržavne aspiracije u BiH i Crnoj Gori, te kroz zajednicu srpskih opština na Kosovu.

Uloga Schmidta je bila i da je lider svih partija Osmorke. Pitat ćemo, dogovirit ćemo se sa međunarodnim, rekli bi Nikšić, Konaković i Forto.

Nakon one stravične odluke na dan izbora, i nakon svih kritika Schmidt je, najavljeno je, spreman na nove podvale budućnosti ove zemlje.

Doduše postoji donekle opasnost da američki zamjenik Visokog predstavnika nametne izmjene ustava, ali bi to bilo jako, jako rizično i upitno sa stanovišta mandata i ovlaštenja.

Dakle, još uvijek je veliki rizik od novih ustavnih i državnih udara od njemačkog visokog službenika HDZ-a. Od njega se može očekivati novi udar na izborni zakon i izbornu volju Bošnjaka, nažalost, pogotovo prije nego što napusti BiH.

Goreg Schmita od Schmidta ne mere ni bit!