Građani BiH su već pod sankcijama dok svi spašavaju Dodika

Građani BiH su već pod sankcijama dok svi spašavaju Dodika

– Sankcijama niko nijedan problem nije riješio, što je pokazano kroz istoriju. Razgovor je najbolji metod za rešavanje problema – kazao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić posebno naglasivši da Srbija neće podržati sankcije ni prema kome preko Drine, te pozvavši na razgovor Bakira Izetbegovića kao lidera Bošnjaka.
Predsjednika HDZ-a Dragana Čovića nije zvao, ali se ovaj brzo javio i pridružio se kampanji spašavanja člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

– Protiv sam sankcija bilo kome, a uvijek sam spreman odgovarati za ono što ja radim u institucijama Bosne i Hercegovine – kazao je Čović.

Kampanja protiv “stranaca”

I zaista, sankcije koje su Sjedinjene Američke Države u januaru 2017. godine uvele protiv tadašnjeg predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, do danas nisu dale rezultata.

– Milorad Dodik se usprotivio Ustavnom sudu i prekršio zakon, te predstavlja značajnu prijetnju u vezi sa ometanje provođenja Dejtonskog sporazuma – kazala je tom prilikom ambasadorica  Maureen Cormack.

I dok je opstruirao uspostavljanju održivih institutucija Bosne i Hercegovine, Dodik je vodio kampanju protiv učešća stranaca u Ustavnom sudu BiH i za ukidanje Ureda visokog predstavnika (OHR) u BiH, pod izgovorom da BiH nije suverena dok se “stranci miješaju u unutrašnje stvari”.

Njegova strategija o isključivanju bilo kakvih međunarodnih autoriteta u tumačenju odredbi Dejtonskog sporazuma, upravo je pokušaj neutralizacije mogućih oštrijih sankcija za one koji ne izvršavaju odredbe međunarodnog sporazuma i sporazuma koje su sami prihvatili i potpisali. Poslednji takav pokušaj da se međunarodni uticaj svede na Hrvatsku, Srbiju i Tursku ostao je bez pozitivnog, ali i negativnog odgovora relevantnih političkih faktora.

Bez krune u Beograd

I dok se Amerikancima pridružuju predstavnici svih poslaničkih grupa Evropskog parlamenta u zahtjevima za uvođenje evropskih sankcija, predsjednik SDA Bakir Izetbegović nagovještava da će prihvatiti Vučićev poziv na razgovor i na taj način se pridružiti spašavaju Dodika.

O čemu bi Izetbegović mogao pregovarati sa Vučićem? I u čemu je razlika između Vučićevog i poziva hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića da pregovaraju etnički lideri?

Vučić sigurno nije raspoložen da izvrši uticaj na Dodika da prihvati zakon o zabrani negiranja genocida, kao što ni Izetbegović nema mandat da pregovara o povlačenju tog zakona. Ne može se pregovarati ni o poziciji i odlukama Ustavnog suda BiH, kao ni o državnoj imovini.

Možda savjetnici nisu imali hrabrosti da mu kažu da nema “krunu na glavi” da bi o tome sam mogao pregovarati. Dok se odbrojavaju dani do proglašenja novih američkih i evropskih sankcija, najava nekih beogradskih razgovora u funkciji je njihovog odgađanja ili zaustavljanja.

Dodik na sebe prenio ovlasti entiteta

Svaka vrsta odgovornosti podrazumijeva i sankcije – pozitivne za dobro obavljen posao, negativne za opstrukcije i nerad. Zaustavljanje svih procesa u zakonodavnim organima i blokiranje izvršnih i sudskih vlasti, zaslužuje sankcije za nerad.

Iako mnogi najavljuju sankcije cijelom entitetu, prenoseći odgovornost na birače koji bi sankcije trebali izvršiti. Na izborima, mora se reći da svi građani entiteta nisu odgovorni za postupke izabranih. Svjedoči tome činjenica da je SNSD od ukupno 1.200.000 birača za Narodnu skupštinu RS dobila oko 260.000 glasova ili manje od 18 posto, ali zahvaljujući apstinentima i nekoliko “papaka” kupljenih prema izjavi Željke Cvijanović imaju većinu u entitetskoj skupštini i Vladi kojom, prenoseći sve entitetske ovlasti na člana Predsjedništva BiH, upravlja Milorad Dodik.

Kažnjeni svi građani BiH

Krajem 2010. godine su se vlasti hvalile uvođenjem bezviznog režima sa zemljama Evropske unije.

Danas, kad državljani Republike Hrvatske mogu bez vize u Sjedinjene Američke Države, građani sa pasošima Bosne i Hercegovine u vrijeme pandemije Covid 19 virusa jedva da mogu putovati. A Dragan Čović je protiv sankcija, jer ima putovnicu.

Sankcije su građanima uvele blokirane institucije Bosne  Hercegovine ne rješavajući problem Covid pasoša. Svima, i onima koji su glasali za Dodika a nemaju pasoš Srbije.
Dragan Mektić, poslanik SDS u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, proglašen je nacionalnim izdajnikom jer je učestvovao na sjednici Ustavni-pravne komisije PD Parlamenta BiH i time prekršio zaključke NS RS o djelovanju predstavnika NS RS u institucijama BiH.

Mektić je obasnio da je učestvovao zbog različitih certifikata o vakciniciji, jer građani ne mogu da putuju u EU.

– Neophodno je da Ministarstvo civilnih poslova usaglasi rješavanje tog problema sa tim rješenjem i kodovima i da se to centralizuje na nivou Ministarstva civilnih poslova. Predložio sam jedan zaključak i on je usvojen, da se postigne jedinstveno rješenje, a da se pitanje izdavanje certifikata decentralizuje na nivo kantona, Brčko distrikta i da bude kao što je do sada bilo – naveo je Mektić.

Blokadom niko nijedan problem nije riješio, a onaj ko ga pokuša riješiti u institucijama postaje izdajnik jer demistificira “brigu” za narod onih koji im najdirektnije nameću sankcije.

Ako već bude išao u Beograd Izetbegović mora tražiti bezuvjetni povratak u institucije države BiH, poštivanje Ustava, zakona i potpisanih sporazuma i rješavanje svih problema u institucijama BiH. Ako samo uspije spasiti Dodika, moglo bi se dogoditi da spašavajući Čovića samo on ostane bez vlasti, jer oni njega neće ni pokušati da spase. A bolje da ne ide, jer se crni scenario može izbjeći i bez davanja prilike Vučiću da dokazuje svoj uticaj.