Ja spin sam tvoj

Esdepeovci su posredstvom svoga Foruma mladih pozvali pravosudne institucije da istraže „ugrožavanje ustavnog poretka države BiH“ koje su navodno najavili njihovi politički protivnici iz SDA.

 

Krivični zakon BiH opisuje krivično djelo napad na ustavni poredak na sljedeći način: „Ko upotrebom FIZIČKE SILE ili prijetnjom upotrebe fizičke sile pokuša da promijeni ustavni poredak BiH ili da svrgne njene najviše institucije kaznit će se kaznom zatvora najmanje pet godina.“

Ko je prijetio da će fizičkom silom mijenjati ustavni poredak? Niko. Ko je prijetio da će svrgnuti najviše institucije BiH? Niko. Neće valjda, SDA, koja vrši vlast, svrgavati samu sebe upotrebom fizičke sile?! Jesu srasli s foteljama, pa je logično pomisliti da će ih neko drugi fizičkom silom odvajati od njih.

Radi se očigledno o spinovanju koje se zasniva na manipulaciji i izokretanju činjenica. Okorjeli esdepeovci uče svoj podmladak da se ljubav prema domovini izgrađuje krilaticom „ja spin sam tvoj“. Ako još uvijek važi parola „na mladima svijet ostaje“ SDP će sigurno zaostati. U borbi za vlast i fotelje izmedju SDA i DF s jedne strane i koalicije „orke“ u rinfuzi sa druge strane, spinovanje postaje ludom radovanje. Sve bi bilo smiješno da na uskomešaloj i uzavreloj političkoj sceni, u bespoštednoj poslijeizbornoj borbi za vlast, ovakvi pozivi najavljuju ružan rasplet.

Mladi forumaši su pobrkali neke stvari. Sloboda mirnog okupljanja garantirana je i međunarodnim pravom i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima koja je nadređena Ustavu BiH. Ona je nužna za funkcioniranje zdravih demokratija. Ovo pravo je usko povezano sa pravom na slobodu mišljenja i izražavanja i učešća u javnim poslovima. Stariji u SDP-u to znaju iako se prave da ne znaju. Šta su onda starmali esdepeovci poručili građanima? Da se odreknu ljudskih prava i osnovnih sloboda?! Da li to hoće da nas vrate u mrak jednoumlja i među druge tekovine totalitarizma?

Lider SDP Nermin Nikšić je najveći izborni gubitnik. Nije prošao kao hamal liste, a ni sa kompenzacione liste. Narod ga neće. Sjećanja na njegov nekadašnji neuspješni premijerski mandat i mršave rezultate nisu izblijedila. A on uprkos svemu hoće da opet bude premijer Federacije BiH, najmoćnija politička figura u izvršnoj vlasti.

Koji su to argumenti koji mu idu u prilog? Nema ih, osim lične nezajažjive želje da zasjedne u premijersku fotelju i iz nje ode u penziju. Što će nam izbori ako će na čelu Vijeća ministara biti izborna gubitnica Borjana Krišto, a u Federaciji gubitnik Nermin Nikšić!? Premijer RS Višković ima izborni legitimitet. Ukoliko SDP skupa sa „orkom“ uspije da progura Nikšića to će biti protiv svih demokratskih standarda. Ismijavanje i izrugivanje volje naroda. Neka se Nermin „Neka“ okane premijerske fotelje, a njegovi koalicioni saučesnici manu ćoravog posla. Ne mogu ubijediti nikoga da je normalno ono što rade.

Nikšić se suočio s ozbiljnim optužbama da je Dodiku ustupio četvrtog delegata u Domu naroda PS BiH, a time i kontrolni paket odlučivanja. Istražni organi će imati posla radi javnog pokazivanja fotografija glasačkog listića kojim je „dokazivao“ kako su glasali njegovi puleni u Narodnoj skupštini RS. Šef kluba Grbić ga je demantirao. Nikšić je na istoj optužbi protiv SDA „jahao“ četiri godine. Postoje ozbiljne i osnovane sumnje da će i HDZ-u ustupiti četvrtog delegata u istom domu čime će SNSD-HDZ steći većinu u tom domu. Pokazuje se da ništa nije vrijedno kao Nikšićeva, Konakovićeva i Fortina fotelja.

Optuživanje drugih za državni udar možda je najava vlastitih namjera. Moljakaju OHR i ambasadore da ih podrže. Kada su se u susjednoj Hrvatskoj premijer Plenković i predsjednik Milanović prepucavali o nekoj temi onda je kontraverzni Milanović, u rijetkom nastupu duhovitosti, kazao da je premijer državni UDAV. Trebamo se i mi zapitati šta je gore; državni udar ili državni udavi kao što su Konaković, Forto i Nikšić? Tvrdnja o državnom udaru-puču SDA i DF je spin državnih udava.

Najveći udarnici na BiH su Dodik i Čović. Udaraju svim silama. Za stolom i ispod stola. Zar Dodikove prijetnje otcjepljenjem i militarističke parade u Sarajevu nisu pučističke. Čović je pučanin, a Dodik je pučista s kojima je prenapučena osmorka napravila usmjerenu koaliciju. Nemaju nikakvog programa, imaju samo smjernice. Zato jedni kažu da idemo u NATO, a drugi da ne idemo. Narod su pretvorili u Buridanovo magare. Dodik čak prijeti da će udarati šamare ministrici vanjskih poslova Turković? Čović je udario na Ameriku postavljajući Marinka Čavaru s njihove crne liste u rukovodstvo državnog parlamenta. Peđa Kojović je tvrdio da su im iz američke ambasade „namignuli“ da će taj udar istrpjeti. Šta misle mladi jesu li ovo veći udari na državu ili mirna okupljanja i protesti kao sredstva političke borbe protiv udara na državu Bosnu i Hercegovinu?

Osmorka je svoju koaliciju sa Dodikom i Čovićem objasnila narodu kao politički „face lifting“, estetsku operaciju zatezanja lica ili podmlađivanje. Pričaju o novim, preobraženim političarima. Ko u te ublehe može povjerovati? Vuk (a i vučić) dlaku mijenja, ali ćud nikada.

To je pokazalo usvajanje Zakona o nepokretnoj imovini u RS uprkos konačnoj i obavezujućoj presudi Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Otimanje državnog grunta nije udar na državu !? Neka „Neka“, Konaković i Forto spinuju s udarima kad igraju ping-pong, jer voditi državu je ozbiljan i odgovoran posao.

Podmlađena velikosrpska ideja upakovana u „Srpski svet“ ponavlja da Drina nije granica između srpskih zemalja. Međunarodno priznanje BiH i Dejtonski sporazum kažu da je Drina granica između dvije države BiH i Srbije. Međudržavni ugovor o granici nije potpisan iako je to davno trebalo učiniti. Sve potpisnice prihvatile su teritorijalni integritet Dejtonskim ugovorom. Srbija decenijama koristi bosanskohercegovačke vodne resurse rijeke Drine, a da za to nije platila ni „žutu banku“? Kako kokuznim Srbima uz Drinu nikada nije palo na pamet da traže pare od „majke i matice“ radi njihove dobrobiti? Davno je bilo, dok je Dodik još bio „novi vjetar“ kada je beskompromisno opisivao plasiranje bezvrijednih dinara iz topčiderske štamparije u RS: „Jesmo braća, ali nam kese nisu sestre“. Otada je Dodik prodao Srbiji sve što je vrijedilo, kao npr. Telekom. Kako stvari idu i Elektroprivreda RS bi mogla otići na tezgu. A onda im ni spin ni face lifting ne mogu pomoći.