Jesu li Bošnjaci političko pleme?

Šta se događa sa probosanskom politikom u Sarajevu?

Danas je već odjeknula vijest: Delegaciju Vijeća ministara BiH, pored predsjedavajućeg Tegeltije, činit će ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac i ministar komunikacija i prometa BiH Vojin Mitrović.

Delegaciju Vlade Hrvatske činit će ministar finansija Zdravko Marić, ministar privrede i održivog razvoja Tomislav Ćorić, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, državna tajnica za evropska pitanja Andreja Metelko-Zgombić, te zastupnica u Hrvatskom saboru i predsjednica Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zdravka Bušić.

Vidi ti sastava Vijeća ministara BiH! Nema Bošnjaka ni za sjemena. To ne smeta ni jednim ni drugim. A bošnjački bedemi i tarabe ni mukajet.

Sastaju se na razini kolegija oba doma Parlamentarne skupštine i Vlade RH što je obično zamazivanje očiju javnosti.

Turkovićku, Cikotića i Podžića to se izgleda ne tiče. Kao ni Izetbegovića ni Zvizdića. Sastale se S-H vlade usred Sarajeva a Bošnjaka ni na mapi. A Zvizdić koliko juče palamudi kako se više ništa u ovoj zemlji ne može bez Bošnjaka. Eto mu dokaza da može. Živjele naše političke analfabete i autsajderi. Na ovoj bošnjačkoj većini imamo 30 parlamentarnih stranaka. A nemamo ni 30 političara. Politika je ozbiljan posao i ne može svak u politiku.

Tri Srbina i jedan Hrvat postrojili su počasni vod usred Sarajeva i dočekuju dragog gosta Plenkovića. Toliko o hrvatskoj ugroženosti i jadu i čemeru probosanske politike.

Poslije opstrukcije Vijeća ministara koja je trajala nekoliko mjeseci, tri Srbina u Vijeću ministara, bez imalo stida i bez pardona, nacrtaju se ispred svečanog voda da dočekaju visoku delegaciju Hrvatske. Kad se Plenkovićevi vrate u Hrvatsku, hoće li ova Dodikova ekipa nastaviti sa bojkotom vlasti i sa antiustavnim povlačenjem nadležnosti.

Dolazak Plenkovića kod reisa Kavazović je bošnjački ‘politički’ domet. Zašto ih uopšte vjerski poglavar Islamske zajednice prima i ne uputi na političke predstavnike sa dodatkom Bošnjaka?

Jesmo li političko pleme? Ili narod?

Taj isti Plenković komentirao je i usvajanje zaključaka na posebnoj sjednici NSRS-a, gdje je pokrenuto protuustavno prebacivanje nadležnosti s države na entitete:

“Smatramo da, bez obzira na ove zaključke u NSRS-u, moramo vidjeti koliko je ovo manevar, a koliko stvarna želja. Hrvatska je protiv bilo kakvih separatističkih i secesionističkih zahtjeva“, potcrtava Plenković. Zamisli da neko kaže da treba ispitati neke odluke Hrvatskog sabora, da li su manevar ili stvarna želja?!! K tomu i protivustavne.

Šta se događa sa ovim probosanskim političkim, bajagi, blokom. Oni su već kandidirali jednog stranačkog lidera za člana Predsjedništva BiH. Bit će ih još najmanje desetak-petnaest. Ovoga kandidata su lansirali i dobacili sa njim iz USA. Ovih dana se oni malo svađaju onako stranački među sobom. Čisto predizborno. SDA, pa NIP, pa malo lijevi, pa malo desni itd. Probosanska politika je, je li, jeftina rasprava ja ovo – ti ono. A može i obratno. Sve na ličnom nivou.

Nikakve strategije, nikakvog znanja, bez ijednog jasnog i inventivnog odgovora na ovu krizu. Obični fikusi u akciji zamazivanja očiju narodu. Ničega dalekosežnog u razmišljanjima o budućnosti, nikakve strategije. Kao da znanje važi za nauku, za ekonomiju, za privredu, za sociologiju, za sve drugo samo ne za politiku. Državu i narod mogu voditi i ludi i budalasti. I sa ulice pokupljeni.  

Ukratko imamo trideset probosanskih stranaka a nemamo ni 30 dostojnih političara. Do kada će nas posipati ovakvim poniženjima?