Kako „nemoćni i obespravljeni“ ucjenjuju i blokiraju BiH

Kako nemocni i obespravljeni ucjenjuju i blokiraju BiH

Segregacija u izmjenama Izbornog zakona

Desetog maja održan je razgovor Vijeća Evrope u Briselu o hrvatskom non-paperu. Već sutradan je pri Parlamentu BiH oformljena Interesorna radna grupa za Izmjenu izbornog zakona. Takva brzina i efikasnost do sada nije viđena od domaćih poličara i parlamentaraca.

Federalnu vladu nemamo već godinama, Dragan Čović je ucjenjivao svim i svačim izmjene Izbornog zakona BiH, čak i zdravljem ljudi.

„Nema nove vlade Federacije prije izmjena Izbornog zakona BiH“ (15. septembar 2020.). „Promjena Izbornog zakona uvjet za uspostavu vlasti“ (21. oktobar 2020.). I tako svakih pola mjeseca po jedna Čovićeva prijetnja i ucjena. I onda je iznenađujućom brzinom oformljena ova skupina. I već su prvi razgovori obavljeni o metodologiji rada i dogovorene sjednice koje će se održavati svake srijede. Nema Vlade Federacije od 2014. godine, ali smo za 24 sata dobili Interesornu skupinu za izmjenu Izbornog zakona.

Za predsjednicu ove družine imenovana je Alma Čolo (SDA), zamjenici su Bariša Čolak (HDZ) i Sredoje Nović (SNSD).
Članovi grupe su Borjana Krišto iz HDZ-a, Dženan Đonlagić (DF), Damir Arnaut (NS), Branislav Borenović (PDP), Saša Magazinović (SDP), Snježana Novaković-Bursać (SNSD) , Nenad Stevandić (US) i Munib Jusufović (SBB) Staša Košarac (SNSD), Josip Brkić (HDZ) i zamjenik ministra za ljudska prava Dževad Mahmutović.

Kakva ekspeditivnost za likove koji se jedva jednom mjesečno okupe.

Do sada nismo vidjeli ključne stvari: Kakvi su tačni zaključci EU o hrvatskom non paperu? Jer, očito, ovdje se radi isključivo o hrvatskim zahtjevima i željama. Može se jasno zaključiti da hrvatski juriš na Evropu nije donio željenu podršku izmjenama Izbornog zakona BiH.

Osim što su iz EU tražili implementaciju presuda iz Strasbourga: „Sejdić-Finci“, „Pilav“, „Zornić“ i „Pudarić“, ništa drugo nije se zahtijevalo iz Brisela. Kako vidimo o tome niti jedne riječi delegacija BiH iz Brisela nije uputila ovdašnjoj javnosti, niti smo čuli bilo kakvo objašnjenje od ministrica MVP-a Bisere Turković. Nema objašnjenja za narod i medije, ali ima ova brzinski formirana družina. Naravno, no comment je uobičajeni stav SDA, jedino što od njih čujemo je ako im neko tajno snimi razgovore. A onda se čude što ih optužuju da šuruju sa Čovićem?

Njemački stav, što će reći stav EU je bio jasan. Neće prihvatiti ništa što nije u okviru demokratskih principa Evropske unije.

Ali, za razliku od šutljive SDA u Zagrebu su na HTV-u HDZ-ovci euforično slavili, tvrdeći da je non-paper prihvaćen od EU i da je riječ o najvećoj pobjedi hrvatske diplomacije.

Bilo je zbunjujuće da iza te medijski uigrane euforije na HTV-u nije bilo reakcija od opozicije. Lokalni i regionalni izbori su im u nedjelju. Mnogi su se pitali je li SDP živ?

Što se BiH tiče to je samo potvrdilo činjenicu da su i HDZ i SDP u istoj politici i istom bloku prema BiH kad je riječ o bh. Hrvatima. Predsjednik Milanović je prvo izrazio razočaranje rezultatom u Briselu, a onda takvu retoriku ublažio i pred kamerama namigivao upitan zašto mu ministar Grlić Radman ne podnosi izvještaje. Je li dakle ovo što Čović radi državni projekat Republike Hrvatske? Očigledno jeste. U to smo se desetine puta uvjerili.

Neka onda sebi službeni Zagreb postave pitanje zašto su Bošnjaci dali masovno glasove Komšiću. Zbog razaračke politike HDZ-a prema BiH, naravno. Zar se tek tako može zaboraviti Čovićevo destruktivno i ucjenjivačko djelovanje u duetu sa Miloradom Dodikom? Pa i službeni Zagreb je podržao Dodika i dočekao ga raširenih ruku. Naravno da će Bošnjaci i patirote ove zemlje glasati za probosanske Hrvate, a ne za Tuđmanovu HDZ politiku prema BiH koja je osuđena kao Udruženi zločinački poduhvat pred Međunarodnim sudom u Hagu.

Treba da damo podršku Čoviću koji sve procese u BiH uvjetuje izmjenama Izbornog zakona, u skladu sa njegovim željama, gdje su legitimni Hrvati samo oni iz HDZ-a. Blokiran je i izbor i rad Ustavnog suda Federacije, te niz drugih institucija.
D
vije i po godine nakon izbora 2018. Čović podržava nelegitimnu vladu Federacije i sve to dok ucjenama traži nekakvu legitimnost Izbornog zakona BiH. Posebno je jeftina priča o značenju šta je legitimno. Dakle, legitimno je ono što je zasnovano na zakonu, a ne ono što neko proizvoljno tumači da bi trebalo biti. Izbor Komšića je legalan i legitiman, u skladu sa zakonom i zasnovan na zakonu. Biraju glasači/građani a ne narodi koji navodno imaju svoju nacionalnu volju. Proizvoljan je etnonacinalni princip da narod sam bira svoje predstavnike. Od Komšića HDZ jedino još nije zatražio potvrdu da je pravi Hrvat, pošto on te potvrde izgleda jedini ima pravo štancati i izdavati.

Zašto ove ucjene i opstrukcije trpe Inzko, Sattler, EU i USA, zašto ne sankcioniraju kočnicare u ucjenjivače? Jesu li „progutali“ priču o nelegitimnom Komšiću i legitimnoj blokadi formiranja vlasti u FBiH i HNK, o nizu blokada pa i Ustavnog suda Federacije BiH. Ko se ovdje pravi lud, ko se pravi zbunjen, i zašto se niko ne ponaša normalno ? Jesu li slučajno naši strani namjesnici primijetili koliko su „obespravljeni i ugroženi“ do sada uspjeli proizvesti ucjena i napraviti brojne blokade u funkcionisanju ove države?

Konačno, Izetbegović mora shvatiti da nije trebao pregovarati prije nego što se otkloni Čovićeva ucjena i formira federalna vlast. Drugo, on ne smije pregovarati na osnovama dogovora sa Čovićem u Mostaru, nego na temeljima stava Evropske unije.
Naši bošnjački pravni stručnjaci parlamentarci moraju bar razumjeti da EU nije ni mogla prihvatiti hrvatski non-paper, ne samo zbog kršenja Ustava BiH i najosnovnijih demokratskih principa, nego i zbog činjenice da Vašingtonski ugovor još postoji kao dio Dejtonskog ugovora. A Čović i Plenković žele upravo izmjenama Izbornog zakona da betoniraju svoju teritoriju u okviru BiH, razarajući sve ustavne norme i međunarodne ugovore, prvo Vašingtonski pa onda i Dejtonski.

Zar ovo što je do sada radio Čović uz pomoć Dodika i Zagreba ne podsjeća na pokušaje službenog uvođenja segregacije u BiH?

Ko ima pravo pristati na takav kancer na vlastitom tlu?