Miloradov diplomatski pick and roll

Pick and roll jedna je od osnovnih napadačkih akcija u košarci, a najčešće se koristi u situaciji  kada igrači ostanu 2 na 2 na nekom dijelu terena. Danas je pick and roll jedan od najvažnijih elemenata velikog broja ekipa.

U kreiranju pick and rolla sudjeluju dva igrača, od kojih je jedan u posjedu lopte (najčešće bočni igrač) koji se kreće prema protivničkom košu. Njegov suigrač (najčešće centar) prilazi mu sprijeda i postavlja blok, odnosno pick kojim zaustavlja protivnika. Bočni igrač zatim prolazi pored tog bloka (pick-a), dok se njegov suigrač okreće leđima oko protivnika kojeg je blokirao, odnosno izvodi roll, te se kreće paralelno sa svojim suigračem prema košu. Bočni igrač zatim dodaje loptu centru koji pokušava postići pogodak.

Otkako je shvatio da nema prevelike koristi od uigrane kombinacije sa Draganom Čovićem, laktaški centar je loptu prebacio predsjedniku susjedne Hrvatske, koji je zatim kreirao ideju da se igra nastavi sa predsjednikom Srbije, koji još nije obavijestio javnost da je upisao drugu godnu studija za košarkaškog trenera, i predsjednikom Turske, računajući sa njegovim zrelim godinama.

Kako bi iz igre izbacio odbranu njemačkog visokog predstavnika, odigrao je pick and roll sa ruskom blokadom, a za evropsku odbranu koristio je mađarskog premijera. A onda je Igokea, kao predstavnik Bosne i Hercegovine, trebala otputovati na megdan Galatasaraju.

U srpskim diplomatskim školama jedna od prvih lekcija prenosi legendu o Petru Ičku, za kojeg kažu je bio jedan od glavnih organizatora Prvog srpskog ustanka I prvi srpski diplomat koji je poslat u Carigrad da pregovara sa Portom 1806. godine.

Baš pred polazak u Carigrad, knez Miloš mu je dao legendarno diplomatsko uputstvo:

“Slušaj Petre, ti ćeš ići kao naš prvi ambasador kod Porte. Kad stigneš u Carigrad primiće te Sultan u audijenciju i predaćeš mu akreditivna pisma. Pazi dobro Petre, kad budeš tamo pred Sultanom. Da se kurčiš bre, da vide Turci da Srbija nije mačiji kašalj. Ne mogu oni da rade kako oni hoće. Ali Petre, dobro vodi računa. Ako na to tvoje kurčenje, počne i Sultan da se kurči, e… ti Petre, odma’ da odkurčiš, jer je Srbija ipak mala zemlja.”

Zna Milorad da u Tursku kao državni zvaničnik Bosne i Hercegovine ne može doći a da se ne najavi diplomatskim kanalima. Zato je smislio da se “kurči” i da svrati da turskom predsjedniku saopći kako ga “doživljava velikim liderom”, te da zatim ode na utakmicu.

Kad je stigao u Ankaru, odjednom je odlučio da “odkurči”. Nema svečanog dočeka, počasnog stroja, ni “Merhaba asker”. A ni on nije ponio peškeš kao onomad ruskom ministru. Nego malo predahnu na otomanu, prihvati kurtoazni radni ručak i službenim avionom odletje u Istanbul na utakmicu. A i tamo poraz.

Čudan je pick and roll. Ne možeš baš sve blokirati a da ti se ne zavrti u glavi.