Mogu li hrvatski Židovi izvući Hrvatsku iz ralja ustaštva?

Ognjen-Kraus

“Hrvatska danas podsjeća na NDH,” stav je Ognjena Krausa, predsjednika Židovske općine Zagreb.

Vječni, uporni borac protiv povampirenja ustaštva u Hrvatskoj, stoga je, kako je objavljeno na internetskim stranicama Židovske općine Zagreb,  s predstavnicima drugih naroda žrtava NDH i antifašista, te predstavnicima svih saborskih klubova, već pripremio prednacrt Zakona o zabrani ZDS-a (pozdrav „za dom spremni“) i ostalih ustaških obilježja i znakovlja,  pa bi se već do ljeta o tom zakonskom prijedlogu  “moglo  glasati u Saboru,” i “ako postoji volja vladajuće  stranke-HDZ-a, Zakon bi se mogao izglasati potrebnom dvotrećinskom većinom.”
“Volja vladajuće stranke,” mogla bi biti prva prepreka. Teško da će se HDZ usuditi  podržati takav Zakon,  ili će u najboljem slučaju odugovlačiti s uvrštavanjem Zakona u saborsku proceduru, jer  se time protivi  većina HDZ-ovih glasača. A kako slijede lokalni izbori u maju, gotovo su nikakve šanse da će vladajuća stranka imati volje da “Krausov zakon,” ugleda Sabor do ljeta ove godine.

Suočavanje sa desnicom

Zakon o zabrani ZDS-a i ostalih ustaških obilježja i znakovlja, trebalo je donijeti već davno, pa se ne bi  događalo da i 75 g. od Drugog svjetskog rata ZDS u Hrvatskoj  življi nego ikad.
Uz koronu i potrese, rigidna desnica trese Hrvatsku. Ustaše svako malo na nogama. Ulaze i u državni protokol kod obilježavanja raznih ratnih obljetnica. Nema nikakve brane protiv ZDS-a, premijerov Savjet za suočavanje s prošlošću  donio pitijsku odluku da se ZDS i može i ne može izvikivati. To jest može samo kao izuzeci, pri obilježavanju ratnih obljetnica, a onda su ti izuzeci postali pravilo. Ustavni sud nekoliko je puta zaključio da je ZDS  “ustaški pozdrav iz NDH, koji nije u skladu s Ustavom.”  Zaključci, zapravo preporuke Ustavnog suda nisu ništa riješili, od tih preporuka nikakve vajde dok Sabor ne donese Zakon  o zabrani ZDS-a.
Desničari bi jedino zabranili petokraku.  Na što se Kraus  ježi na to, jer “petokraka se nikako ne može uspoređivati s ustaškim „U“ i ZDS-om i ‘sieg heilom'”

Opasnost od revizije povijesti

Ustaški ZDS i nacistički „sieg heil“,  isto zlo. Do sada se ni jedna hrvatska Vlada nije usudila zakonom zabraniti ustaške pozdrave i znakovlja, lijeve Vlade jer bi imale revoluciju, razapete šatore, plinske boce, a desne jer su im to glasači. Zato su sve “demokratske oči,” i nade uprte u Židove, jer ako itko može spasiti Hrvatsku od ustaštva, onda su hrvatski Židovi. Doduše, ustaški nastrojena desnica postaje retorikom sve drskija,  čak i prema Židovima, što se ni za vrijeme Tuđmana nije događalo. Židovski intelektualci bili su autoriteti. Tko se, na primjer, usudio išta javno reći jednom Slavku Goldsteinu, nitko, pa ni Tuđman. Koji je svoju “židovsku kvotu”  ispunio još kad je rekao da je sretan što mu “žena nije ni Srpkinja, ni Židovka.”

Danas  novokomponirani nazovi povjesničari  javno na tv ekranima govore protiv Židova,  jer uporno oni upozoravaju na veliku opasnost od revizije povijesti, nekih hrvatskih domoljubnih, nazovi povjesničara. Ako je, kako tumače ti “povjesničari”  isto kukasti križ, “U” i „za dom spremni“ i „crvena zvijezda“, onda o čemu pričamo,”  pita se Kraus, osim o reviziji povijesti i divljanju ustaštva.
Ako se u Hrvatskoj žele riješiti naci/ustaške propagande, “Krausov zakon,” bi morao proći u Saboru, ili prijeti ideološki povrat u ‘41.
Plenković, koji se  voli deklarirati kao europejac, morao bi “imati volje” kako zna i umije, pridobiti svoju saborsku većinu da se izglasa zakon o zabrani ustaštva, što je zabranjeno u svim europskim demokratskim zemljama. U Njemačkoj se za „seig heil“ ide u zatvor, u Hrvatskoj se sa ZDS-om postaje nacionalni junak. Dok ne bude imao snage zakonom zabraniti ZDS, Plenkovićeva “demokratska” Hrvatska bit će svjetlosnim godinama udaljena od zapadnoeuropski demokracija, na koje se poziva. Približiti im se može samo “Krausovim zakonom.”