Može li gore Igore

Bili su to nevjerovatni gafovi za jednog diplomatu moćne Ruske Federacije.

U intervju što ga je dao Benjaminu Butkoviću u emisiji “Jedan na jedan” BHRTa, ambasador Rusije Igor Kalabuhov je rekao da ne vidi problem u tome što je Republika Srpska stavila van snage odluku visokog predstavnika o zabrani negiranja genocida i drugih zločina počinjenih u BiH, iako je tu odluku Valentin Incko donio u skladu sa svojim ovlaštenjima, te smatra da je to stvar Narodne skupštine RSa. Za Rusiju, tvrdi Kalabuhov, su upitne i odluke Haškog tribunala, posebno presuda prema kojoj je Vojska RS u Srebrenici jula 1995. godine počinila genocid.

To je bila prva apsurdna tvrdnja ambasadora. Haški tribunal je osnovalo Vijeće sigurnosti UN, dakle i Rusija, a sada ruski ambasador Kalabuhov osporava presude toga Tribunala uključujući genocid u Srebrenici? Ono što je gotovo nepoznato je da je Rusija u UN-u, u februaru 1993. predala inicijativu za osnivanje Tribunala u Hagu.

Drugi gaf tiče se tzv. prenosa nadležnosti. Kalabuhov je rekao da ne može da govori o legitimnosti ili nelegitimnosti procesa vraćanja nadležnosti sa BiH na Republiku Srpsku, napominjući da je to stvar političkog procesa i organa entitetske vlasti.

Prvo, BiH je preuzela nadležnosti propisane Ustavom BiH (Anex 4 Dejtonskog sporazuma) i u skladu sa Ustavom. Ustavom BiH nije propisano vraćanje nadležnosti, pa se radi o protivustavnoj raboti koju Kalabuhov zagovara, čime krši i međunarodno pravo i Ustav BiH i grubo se miješa u unutrašnje stvari džave u kojoj radi svoj diplomatski posao.

Drugo, vraćanje nadležnosti sa države na entitete nije entitetska nadležnost, o tome eventualno može odlučivati država BiH i njeni organi, jer je i prenos i preuzimanje nadležnosti, propisanih Ustavom (Dejtonskim sporazumom) izvršila Parlamentarna skupština BiH usvajanjem odgovarajućih zakona, uz pristanak i podršku izabranih predstavnika iz RS.

Nakon ovih neočekivanih ispada, poslanik u Parlamentu BiH Šemsudin Mehmedović, pozivao na proglašenje ruskog ambasadora u BiH personom non grata, odnosno nepoželjnom osobom.

Bilo bi dobro da se Mehmedović dogovori sa Izetbegovićem, Džaferovićem, Turkovićkom i Zvizdićem, koji su u zadnjoj godini izjavljivali da su naši odnosi sa Rusijom dobri, bez otvorenih pitanja!?

Ponekad su naši politički lideri nezgrapni u ovim svojim soliranjima.

Podsjetimo da ministrica Turković ima planiranu uzvratnu posjetu ruskom kolegi Sergeju Lavrovu.

Začudo, ambasador Kalabuhov je u ovom intervjuu za BHRT-u djelovao kao da želi do kraja biti provokativan i svojim tvrdnjama izazvati bijes u ovdašnjoj javnosti. Zašto? Očito je u pitanju neka igra čije ćemo posljedice uskoro saznati.

Kad govorimo o tim posljedicama, može se pretpostaviti da će se odnositi na energetsku ovisnost BiH o ruskom gasu. Zar ne bi stvar bh. politike trebala biti da su se davno pobrinuli za energetska rješenja u korist ovog naroda, prije nego što krenu sa pozivima za istjerivanje ruskog ambasadora.

Nažalost, mi nismo bili u stanju 25 godina poslije rata napraviti skladišta ukapljenog plina i osigurati barem tromjesečnu neovisnost od ruskog gasa. Čiji je to posao ako ne politike?

Kalabuhova se može optužiti za rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, jer je i Rusija njegov garant, a argumenata ima napretek. To je nepoštivanje međunardnog prava, ozbiljna optužba koju oni stalno ispostavljaju drugima uključujući i status visokog predstavnika

Ruski ambasador zaista prelazi granice diplomatske pristojnosti, ali mu niko od bošnjačkih bedema to nije jasno stavio do znanja. Zašto se sastaju s njim? To je diplomatski šamar ako se niko od bošnjačkih lidera ne sastaje s njim? Tada će i njegova srbofilija izgledati groteskno.

I dalje ostaje ključnio pitanje: Zašto je jedan ozbiljan diplamata riješio da govori ovakve apsurdne i neutemeljen tvrdnje i krene u otvoren sukob sa javnosti u BiH?

I prije je bilo pristrasnih izjava ambasadora Kalabuhova u korist RS i Dodika, ali nikada ovako otvoreno i brutalno.  Moźe li gore Igore?