Oslobođen Mahmuljin, džaba ste krečili

Ne znam kakve veze ima ono krečenje murala zločinca generala Mladića sa ukidanjem presude general Sakibu Mahmuljinu, ali očito je da “ima neka tajna veza”.

Apelaciono odjeljenje Suda Bosne i Hercegovine ukinulo je prvostepenu presudu kojom je nekadašnji zapovjednik Trećeg korpusa Armije RBiH Sakib Mahmuljin osuđen na 10 godina zatvora. Nikakve veze sa događajima koji su ga teretili Mahmuljin nije imao.

Prilikom obrazlaganja žalbe pred Apelacionim vijećem advokatica Vasvija Vidović je rekla da je ovo je rijedak slučaj u kojem je ispoljeno toliko selektivnosti prema dokazima. Navela je da su od 293 dokaza Odbrane samo četiri spomenuta u presudi, a da za 289 nije obrazloženo zbog čega nisu cijenjeni. Dodala je da se od 26 svjedoka i dva vještaka, u presudi spominje samo njih četvero, od kojih tri usput.

Bilo je jasno od početka procesa da se radi o sramotnom pokušaju montiranja krivice.

Čak 18 članova uže porodice Sakiba Mahmuljina je brutalno ubijeno u Prijedoru.

Njegova tri brata su ubijena, dva na Korićanskim stijenama, jedan pred bolnicom u Prijedoru od strane “kolege doktora”. U centru Prijedora njegove dvije sestre su mučene i svirepo ubijene. Tako i još 13 drugih članova njegove uže porodice.

Sjetimo se one čarape na glavi časnog generala Mehmeda Alagića. On je najavio da će umrijeti zbog tog poniženja, koje su mu priredili domaći “lijevi” političari.

Svoj pravosudni progon dug šest godina prošao je Sakib Mahmuljin uglavnom usamljen. Tako svoju muku prolaze usamljeno i general Atif Dudaković, general Ramiz Dreković, te niz drugih visokih oficira Armije RBiH, kojima se sudi i koji se progone uglavnom nizašto.

Iz međunarodnog pravosuđa su upozoravali da svim ovim montiranim procesima srpska strana preko svojih ljudi u pravosuđu BiH pokušava promijeniti karakter rata vođenog protiv BiH.

I sve se to odigravalo i odigrava uglavnom u tišini i mudroj šutnji ovdašnjih medija.

Na sramotu ovdašnjoj javnosti i bošnjačkom narodu više je za ova dva dana bilo vijesti, izvještaja i reakcija na dešavanja oko murala generala zločinca Ratka Mladića, nego li za svih pet godina sudskog procesa protiv Sakiba Mahmuljina. Hoće li ga jajima pogoditi ili će ga krečom zamazati? Niti će ga jaja pogoditi, niti će ga krečom prekrečiti, već će njega Vučić očistiti.

Džaba ono krečenje u Beogradu. Ako je krečana u glavi, nema pomoći.