Počela je velika ukrajinska bitka za oslobođanje Hersona

Je li počela opća protuofenziva za oslobođenje Hersona, kao što javljaju neki ukrajinski izvori, ili samo pripremna operacija oblikovanja bojišta, kao što je izjavio neimenovani visokopozicionirani američki izvor? Prema dostupnim informacijama, ne radi se o lokalnim čarkama ili sukobu borbenih izvidničkih skupina. Nekoliko činjenica ukazuje da se radi o operaciji višeg intenziteta od lokalnih taktičkih čarki na razini satnije ili bojne.

Združene snage Ukrajine vršile su artiljerijsku pripremu cijelu noć na gotovo cijeloj dužini fronte zapadno od rijeke Dnjepar. Imajući u vidu ograničene količine topničkog streljiva kojim raspolažu, Ukrajinci očito imaju namjeru postići značajniji cilj. Najvjerojatniji očekivani učinak je omekšavanje neprijateljske obrane na mogućim pravcima proboja. Po prvi put je korišten višecjevni bacač raketa HIMARS za udare po neprijateljskoj pješadiji.

Dakle, želi se pojačati učinak cijevnog topništva u razbijanju prvih crta obrane Vojske Ruske Federacije. Pored toga, izvršeni su simultani udari po zapovjednim mjestima ruskih brigada na desnoj obali Dnjepra. Također, preciznim raketama M31A2 ispaljenim iz HIMARS-a tučeni su svi aktivni cestovni i željeznički prijelazi preko Dnjepra. Udara vojske Ukrajine nisu pošteđeni ni rasporedi ruskih snaga i njihova skladišta neposredno uz lijevu obalu Dnjepra.

 Najveća koncentracija vatre od početka agresije

Jučerašnji dan nesumnjivo predstavlja najveću koncentraciju vatre, cijevne i raketne artiljerije koju je provela Vojska Ukrajine na jedinstvenoj operativnoj prostoriji od početka agresije 24. veljače 2022. godine. Ukrajinci su pokrenuli napade na nekoliko pravaca. Na krajnjem sjevernom dijelu hersonskog fronta Združene snage Ukrajine pokušale su eliminirati izbočinu kod mjesta Visikopilija koje brane ruski padobranci.

Za sada nema naznaka da su ukrajinske snage ovdje uspjele probiti obranu ruskih snaga. Navodno su napali s jednom tenkovskom satnijom, ali bez većih rezultata.Drugi pravac napada koji je do sada identificiran krenuo je s mostobrana na lijevoj obali rijeke Inhulec u rajonu naselja Andrivka. Pretpostavlja se da je krajnja točka prodora Nova Kahovka na lijevoj obali Dnjepra. Proruska lokalna vlast jutros je objavila da su ukrajinske snage ispalile baražne rakete na taj grad, ostavivši ga bez vode i struje.

Potvrđen je prodor od šest do sedam kilometara i oslobađanje naselja Suhi Stavok. Prema nekim dojavama, na ovom pravcu ostvaren je prodor od jedanaest kilometara. U javnost je dospjela snimka paničnog napuštanja položaja 109. pukovnije samozvane Donjecke Narodne Republike. S njima su položaje napustili ruski padobranci koji su branili taj sektor. Izgleda da su agresorske snage po prvi put bile izložene ozbiljnoj artiljerijskoj vatri sa zemlje i napadima iz zraka.

 Tenkovske formacije idu prema Hersonu

Kao što je i za očekivati, najsnažniji udar Združenih snaga Ukrajine išao je iz pravca Posad-Pokrovske prema naselju Kiselivka. Ishodišna točka ovog pravca napada je grad Herson, administrativno središte oblasti i prvi veći grad okupiran od Rusa na samom početku rata. Do sada je ovdje potvrđen prodor Ukrajinaca od pet kilometara u dubinu okupiranog teritorija.

Na pravcu prema Hersonu vojska Ukrajine angažirala je velike topničke snage i do sada najveće tenkovske formacije. Za podršku napadu grupiran je i najveći dio borbenog zrakoplovstva Ukrajine.

Nakon prvog dana operacija teško je definirati njihov karakter, a kamoli predvidjeti dužinu trajanja i konačan ishod. Vojska Ruske Federacije organizirala je tri linije obrane. Prema dosadašnjim informacijama, Ukrajinci su uspjeli na nekoliko mjesta probiti prvu obrambenu liniju. Kako je uređena druga i treća linija obrane, nema informacija.

Bježanija lokalnih ‘martićevaca’

Također, pitanje je hoće li se razbijene snage lokalnih “martićevaca” zaustaviti u obrani ili će nastaviti bježaniju. Poznata je činjenica da lokalne mobilizirane snage nemaju baš visok borbeni moral. Nerado odlaze ratovati izvan užeg zavičaja. Ruski padobranci mnogo su ozbiljniji borci, ali ni oni nisu spremni ostaviti svoje kosti na ukrajinskim ravnicama. Oni ne bježe, ali se povlače kad su nadjačani.

Za napadača je važno održati početni momentum, dok je za snage u obrani ključno osigurati konsolidaciju obrane na pravcima prodora. Napadač mora osigurati plansko uvođenje rezervnih snaga kako bi održao tempo napada kao i prenošenje vatrenih udara u željenom smjeru napredovanja.

Veće oružane formacije, pogotovo oklopne mehanizirane jedinice, izuzetno su osjetljive na napade iz zraka. U tom smislu, ruski borbeni helikopteri Ka-52 i Mi-28, koji su bazirani svega devedeset kilometara od linije fronta, najveća su prijetnja ukrajinskom oklopu koji prodire prema Hersonu.

Ukrajinci na velikom ispitu

Ipak, u dosadašnjem tijeku rata rusko je topništvo bilo presudno u zaustavljanju pokušaja većeg prodora ukrajinskih snaga. Mnoga skladišta streljiva su uništena, ali to ne znači da ruski artiljerci na položajima nemaju dovoljno granata.

Ako bi Ukrajinci mogli održati napredovanje u više pravaca, to bi moglo spriječiti preveliku koncentraciju ruskog topništva i avijacije na jednom pravcu.

Napadne operacije su mnogo složeniji vid borbenih djelovanja u odnosu na obranu. U tom smislu, ukrajinski zapovjednici nalaze se na velikom ispitu. Sebi su postavili vrlo ambiciozan zadatak. Rezultati će uskoro biti poznati.