Pohvala ludosti

Na sceni je „olako obećana brzina“. Nisu u pitanju samo pohvale za već formiranu vlast na državnom nivou. To je ista igra, jer treba napraviti reprizu i u Federaciji. I tu je žurba golema.

U ovim pohvalama za brzinu formiranja vlasti, gotovo se nazire strategija. Pohvala ludosti. Požurite konji moji bošnjački. Ho – ruk za Vranduk. Bezglavo srljajte, grlom u jagode. Kad dođete na cilj javite nam u kakvoj zemlji ćemo živjeti.

Čelnici koalicionih partnera iz Federacije BiH, HDZ i „Orke“, skupa sa najvišim predstavnicima EU hvalili su se „punih usta“ kako je sadašnje Vijeće ministara formirano u rekordnom roku. Njima je trebalo nešto spektakularno radi samopromocije, nešto što bi djelovalo umirujuće na građane koji su ozbiljno zabrinuti načinom formiranja vlasti na državnom nivou, pod nedoličnim mentorstvom američke i britanske ambasade. Na čelne pozicije u državnom parlamentu doveli su nam osobe s njihovih crnih lista.

Zastupnički dom državnog parlamenta broji 42 zastupnika koji su nabijeni u dvadesetak stranaka. Narodna poslovica kaže: „Gdje je puno babica kilava su djeca“. Naizgled benigna laž o rekordnom roku formiranja Vijeća ministara je upakovana da, ako se otkrije, djeluje kao slučajno, ali hinjeno neznanje. Političari iz RS su hinjski šutili, jer im nije odgovaralo da se hvale brzim formiranjem vlasti na državnom nivou. To antidržavnoj politici iz RS ne bi išlo u prilog.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, u skladu sa Ustavom i zakonom, je formirano kada ministri i zamjenici ministara stupe na dužnost nakon potvrđivanja od strane Zastupničkog doma. Posljednji opći izbori su održani 2. oktobra 2022., a Vijeće ministara sa predsjedavajućom Borjanom Krišto potvrđeno je 25. januara 2023., znači 115 dana poslije izbora. Opći izbori održani 2002. održani su 5. oktobra 2002., a Vijeće ministara na čijem je čelu bio Adnan Terzić potvrđeno je 13. januara 2003., dakle 100 dana poslije izbora.

Terzićevo Vijeće ministara u razdoblju 2002-2006 je najbrže formirano, dvije sedmice ranije nego Krištino. Radi poređenja Špirićevo Vijeće ministara u razdoblju 2006-2010 formirano je dvije sedmice kasnije od Krištinog. Treba napomenuti da je i prvi saziv Vijeća ministara potvrđen u kraćem roku.

Čuli smo krovnog Hrvata, predsjednika HDZ i HNS Dragana Čovića, zatim Borjanu Krišto (HDZ) predsjedavajuću Vijeća ministara BiH, Josipa Brkića (HDZ) zamjenika ministra vanjskih poslova, Predraga Kožula (HDZ) zastupnika u državnom parlamentu, koji su uglas pozdravili „najbrže formiranje Vijeće ministara u povijesti BiH“. HDZ-ov briselski megafon, ekstremno desničarska europarlamentarka Željana Zovko, glasala se u kakofoniji, papagajski ponavljajući ono što joj je šef kazao, bez imalo grizodušja. Zovko se bezobrazno narugala ministru vanjskih poslova Elmedinu Konakoviću pišući da je „dobar dečko“. Je li to europejska uljudba i hoće li je neko u Briselu pozvati na red? U Zagrebu sigurno neće jer misle da „mala ima smisla“.

MVP i šef „Naroda i pravde“ Elmedin Konaković, javno iznosi neistine o „kompromisu formiranja najbržeg Vijeća ministara ikada, a onda mu društvo u obmani pravi polemičarka Sabina Ćudić iz NS-a. Inicijativa Udruženja građana „Zašto ne“ nezgrapnog naziva „Istinomjer“ je nedavno raskrinkala laž o postavljenom rekordu u brzini formiranja Vijeća ministara. Pitanje je da li su domaći i strani spin-šegrti znali da lažu? Vjerovatno jesu lagali svjesno s namjerom da obmanu javnost i ostvare političku korist. Vijeće ministara se samo rekordno brzo „provalilo“, lošom propagandom i jeftinim spinovanjem koji su mediji po običaju prenosili, a da nisu provjerili činjenice. Ministru vanjskih poslova nije bilo dovoljno što je servirao laž na domaćem terenu, nego je prilikom službene posjete Briselu lažima napunio uši evropskim zvaničnicima s kojima se susretao, uključujući evropskog komesara za susjedstvo i proširenje Olivera Varhelya. On je poslije ovu laž i sam počeo širiti u izljevima optimizma i oduševljenja zbog „najbržeg“ Vijeća ministara. Zato mu šef izaslanstva EU upućeni Johan Sattler nije dojavio iz Sarajeva da ne nasjeda na laži domaćih „spin-šegrta“.

Usprkos objavi „Istinomjera“ Sattler je nastavio da laže građane BiH o „rekordnom vremenu formiranja vlasti na državnom nivou… o čemu ranije nismo svjedočili“. Spin se spinom ne izbija.

Dok američki ambasador Murphy prijeti domaćim političarima protivustavnim i protivzakonitim mjerama iz njegovog diplomatsko-kaubojskog kapaciteta, dotle predstavnik Evropske unije Sattler drsko laže, obojica samo da bi reklamirali njihove poslušnike u vladajućoj koaliciji na državnom nivou kojoj su oni bili „kumovi“ na rođenju.

Znaju li ministarstva vanjskih poslova USA i šefovi Evropske unije da njihovi diplomati prijete i lažu u državi koja ih je akreditirala? Ako znaju zašto ih odmah ne povuku iz Bosne i Hercegovine radi neprimjerenog (ne)diplomatskog ponašanja i djelovanja?! Kada u zapadnim demokratijama uhvate zvaničnika da javno laže ili prijeti nezakonitim djelovanjem onda slijede sankcije u vidu ostavke ili smjene. Krajnje je vrijeme da se u Bosni i Hercegovini prestanu ponašati kao da je indijanski rezervat.

Dodatni problem je što imamo previše tribalne-plemenske pameti i dobrovoljaca koji su se javili da budu poslušne poglavice i vračevi.

Možda vam se činjenice koje demantiraju strane namjesnike, diplomate i domaće političke prvake čine nevažnim. Nije tako. Nema velikih istina i malih laži i obrnuto, nema malih istina i velikih laži. Postoje samo istina i laž, a HDZ, Sattler i Schmidt su ih ugradili u svoje politike i demokršćansko europejstvo.

Konaković je njegovim fanovima na društvenim mrežama jednom poručio: „Na svaku laž odgovarajte istinom. Ako oni laž ponove 100 puta ponovite istinu 101-om. Nije to rasprava, to je borba istine i laži.“ Zaista nema potrebe da se na bezbroj puta ponovljene laži bezbroj puta odgovara istinom. Bezobrazno laganje se ne smije odomaćiti na javnoj sceni. Onim političarima koji vas jednom slažu više ne treba vjerovati. Jedini lijek za takve je da ih čim prije makneš iz fotelja.

Dakle, na sceni je „olako obećana brzina“. Nije u pitanju samo već formirana vlast na državnom nivou. Treba napraviti reprizu i u Federaciji. I tu je žurba golema.
U ovim pohvalama za brzinu formiranja vlasti, gotovo se nazire strategija. Pohvala ludosti. Požurite konji moji bošnjački. Ho – ruk za Vranduk. Bezglavo srljajte, grlom u jagode. Kad dođete na cilj javite nam u kakvu zemlji ste stigli. Mi ćemo, nažalost, zakasniti.

Redakcija ne zastupa nužno stavove i mišljenja iznesene u komentarima, a koji odražavaju isključivo stavove i mišljenja komentatora i doprinos su demokratskom pluralizmu.