Rasizam na dva kolosijeka

Rasizam na dva kolosijeka

U toku je rasprava u kojoj je se vješto stavljaju maske i napad koristi kao najbolja odbrana. Ministrica vanjskih poslova Bisera Turković je rekla: “HDZ je danas glasovima ministara Grubeše i Gudeljević na sjednici Vijeća ministara BiH onemogućio dolazak hiljada turista koji su mogli spasiti turističku sezonu i stotine radnih mjesta u sektorima koje je pogodila pandemija. Iracionalna politika inata i blokada nije evropska vrijednost niti koristi bilo kome u BiH”, navela je Turković.

Odgovorio joj je ministar pravde BiH Josip Grubeša: “Bez sumnje je dug ambasadorski staž Turkovićeve u arapskim zemljama proizveo određene simpatije prema tom dijelu svijeta, pa ne obrazlaže i drugi dio odluke kojom nema bezviznog režima ni za Ujedinjeno Kraljevstvo i Irsku”, naveo je Grubeša u saopštenju.

On je rekao da ministri HDZ-a samo poštuju preporuke institucija EU koje su, između ostalog, sadržane u pismu koje je ovih dana iz Delegacije EU u BiH stiglo na adresu ministarstva Turkovićeve u kojem se jasno ističe zabrinutost zbog njenih težnji da ukine vize za državljane Saudijske Arabije, čime BiH odstupa od vizne politike EU.

Evropa je zabrinuta za novi indijski virus, pa je uvela zabrane za Ujedinjeno Kraljevstvo i Irsku. Da li je u pitanju nekakava zabrana za žitelje Saudijske Arabije, to baš i ne stoji u istupu ministrice Turković, koja se i poziva na evropske vrijednosti.

Sve je ogolio komentar na portalu Press. Općinsko vijeće Mostara jučer diglo ruku da HDZ-ov gradonačelnik Mostara sam može imenovati i smjenjivati direktore javnih preduzeća, autonomno, bez saglasnosti Vijeća, a danas HDZ u Vijeću ministara glasao protiv ukidanja viza turistima iz Saudijske Arabije.

Iz Evrope sigurno nije stiglo nikakvo upozorenje za granične prelaze, pa smo jučer gledali demonstraciju sile od Republike Hrvatske kojom vlada bratski HDZ. Kolone kamiona sa robom bile su pokazna vježba jednog ponižavajućeg odnosa Hrvatske prema Bosni I Hercegovini. Nažalost, ne zaostaje ni domaći HDZ.