Reketira li Dodik Vučića ili medije

Skoro istovremeno sa kampanjom za kriminalizaciju klevete izmjenama Krivičnog zakona Republike Srpske dogodilo se i da je Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) dala dozvolu za zemaljsko emitiranje televiziji N1. Ova informacija pokazala se toliko kontroverznom da je izazvala indikativne reakcije s obje strane Drine.

Nacionalni emiter

Televizija N1, koja posluje u okviru kompanije United Media, dobila je 02. marta 2023. godine od regulatornih tijela Bosne i Hercegovine dozvolu za nacionalno emitovanje.

Regulatorna agencija za komunikacije Bosne i Hercegovine je, u okviru digitalizacije tržišta televizijskog emitovanja, sprovela javni konkurs na kojem je N1 BH dobila dozvolu za emitovanje TV programa putem digitalnog zemaljskog signala na teritoriji cijele zemlje.

Kao informativni kablovski kanal, N1 postoji od 2014. godine, a po mjerenjima gledanosti je u samom vrhu na svim platformama na kojima je dostupan. Prema istraživanju koje je u aprilu 2022. provela agencija Ipsos, N1 je među televizijama kojima publika u BiH najviše vjeruje.

Time je N1 prerasla iz prekograničnog kablovskog kanala u nacionalnog emitera u Bosni i Hercegovini.

BH Telecom pod pritiskom

Krajem augusta 2022. godine, neposredno pred isticanje ugovora sa BH Telecomom o emitiranju programa N1 na platformi Moja TV, ta je televizija vodila kampanju pokušavajući usmjeriti pritisak javnosti na telekom operatera da prihvati njihovu ponudu.

Radilo se o milionskom iznosu za godinu dana emitiranja, dok je BH Telecom insistirao da program emitira pod istim uvjetima kao drugi news kanali – besplatno.

N1 je u svojim programima i na društvenim mrežama nastojala ovo prikazati političkom zabranom emitiranja programa, koristeći činjenicu da je upravo od 1. septembra počinjala medijska kampanja pred opće izbore.

BH Telecom nije pristao na ovu vrstu medijskog pritiska i ostao je pri ponudi da N1 emitira besplatno, čime bi N1 zbog veće gledanosti mogao više zaraditi na marketingu.

Peta frekvencija u Srbiji

Vijest da je N1 dobila dozvolu za zemaljsko emitiranje, iako to njenoj starijoj sestri u Beogradu ne polazi za rukom, odjeknula je u srbijanskoj prijestonici poput omanje medijske bombe.

U Srbiji su elektronski mediji, sa izuzetkom N1 i Nove S, pod najdirektnijom kontrolom vladajuće stranke, čak i sa redovnom sedmičnom emisijom, koju uređuje predsjednik lično, sam sebi postavlja pitanja i odgovara na njih.

Ove dvije televizije ograničene su na jednu kablovsku mrežu i EON aplikaciju na internetu, a i kablovska mreža se na sve načine opstruira od državnih organa.

Ipak, obje televizije su nedavno konkurisale za petu nacionalnu frekvenciju, ali se ta odluka neprestano odlaže, jer je i Regulatorno telo za elektronske medije (REM) također pod kontrolom.

Tu činjenicu najbolje ilustrira to što televizije sa nacionalnom frekvencijom poput TV Pinka i TV Happy prikazuju reality programe neograničenog trajanja i termina, ne pridržavajući se ni preuzetih obaveza o količini edukativnih i kulturnih programa. Ali ostaju nekažnjeni već godinama.

Kako je Dodik dopustio?

Dragan J. Vučičević, vlasnik i glavni urednik tabloida Informer, ne samo da je jako naklonjen vladajućoj partiji SNS i njenom predsjedniku, već u posljednje vrijeme također učestvuje u informativnim emisijama na navedenim televizijama i na isti način, istim manirom i skoro istim rječnikom ponavlja izjave i obraćanja predsjednika Srbije. Dakle, postaje trbuhozborac i prešutno ovlašteni glasnogovornik vlasti.

Taj Dragan Vučičević je konsternirano uživo u programu Happy TV komentirao vijest da je N1 u BiH dobila frekvenciju za zemaljsko emitiranje.

Kazavši da je nema ništa protiv Dodika, naprotiv, dobar je sa Dodikom, ali da ne može vjerovati da je on dopustio da N1 dobije nacionalnu frekvenciju.

– Znate li vi da oni tamo stalno govore da je bio genocid u Srebrenici – potegao je Vučičević glavni argument.

Njima je ipak najvažnije da Dragan Šolak, kod vlasti omraženi “tajkun” po kojem ove televizije nazivaju tajkunskim, za kojeg tvrde da je vođa opozicije iz sjene, ne dobije mogućnost da konkurira “zvaničnoj istini” u Srbiji.

Krnje Vijeće RAK-a

Ne može se reći da Vučičević nije informiran o odnosima i situaciji u Bosni i Hercegovini kad se tako začudio što je N1 dobila nacionalnu frekvenciju.

Zna on vrlo dobro da je Dodikov Draško Milinović generalni direktor RAK-a. Zna, također, da on sam ne donosi ovakve odluke. Ali zna i da je ne tako davno rigorozno kažnjen vlasnik i glavni i odgovorni urednik Face TV Senad Hadžifejzović zbog nikad dokazane riječi koju su mu prijavitelji i čuvari lika i d(ti)jela Milorada Dodika stavili u usta.

Odluku donosi Vijeće Agencije u kojem su docent na Filozofskom fakultetu u Mostaru Nino Ćorić, magistar religijskih studija Faruk Borić, dekan Filozofskog fakulteta u Mostaru Zoran Tomić, profesor Fakulteta političkih nauka u Banjoj Luci Miloš Šolaja i profesor Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu Ljubo Božović.

Vijeće treba da ima sedam članova, ali kao što se vidi trenutno ih je pet.

Premijer “protiv reketa”

Na posljednjoj prekinutoj sjednici Narodne skupštine RS, na kojoj je u dnevnom redu sporna izmjena Krivičnog zakona RS koja se odnosi na kriminalizaciju klevete, poslanik Partije demokratskog progresa Igor Crnadak kazao je kako ima namjeru Tužilaštvu prijaviti premijera RS Radovana Viškovića “koji ima saznanja da je neko pokušao reketirati”.

Objašnjavajući namjeru da se na ovaj način u Krivičnom zakonu RS sankcionira kleveta, premijer Višković je prije toga kazao kako se želi suzbiti medijsko reketiranje.

Odgovarajući na Crnadkovu diskusiju Višković je rekao da premijera niko ne može reketirati, ali da ima primjera da novinari nekog nazovu i kažu “plati, pa neću loše pisati o tebi”.

“Američka” pitanja

Činjenica da je, po svemu sudeći, odobrio da se televiziji N1 dodijeli nacionalna frekvencija, u Beogradu se očigledno posmatra sa oprezom – radi li Dodik protiv Vučića i njegove koncepcije kontrole medija u nekakvom aranžmanu sa medijskim tajkunom Šolakom, ili je to njegov način da reketira medije.

Naravno, Dodik to neće jasno pokazati, držeći i dalje oštar stav prema novinarima N1 na konferencijama za novinare. I nastavio je da ih optužuje da im Amerikanci pripremaju pitanja, a da ih ne zanima da naprave emisiju u tome “kako se RS otima imovina”.