Šta Forto i Vranić moraju znati

Vakcinacija

Ko je gledao film „Variola vera“ (velike boginje), iz vremena kad je bolest unesena u bivšu Jugoslaviju s juga Libana, a ne sa hadža kako se tada i službeno tvrdilo? Bolnica u Beogradu koja je primila oboljelog pacijenta je blindirana i okružena naoružanim ljudima. U filmu se tvrdi kako glavni šef, ljekar, zaključan boravi u ambulanti, troši hipergamaglobuline za imunitet i ne daje ih drugim kolegama. To je jedino što ostaje čovjeku u pamćenju od ovog filma – korupcija u najgorim momentima za preživljavanje.

U jednom ovosedmičnom intervjujuu sve je kulminiralo samohvalama premijera KS Edina Forte i njegovim komplimentima ministru dr. Harisu Vraniću za urađeno: „Na zadovoljavajući nivo je doveo domove zdravlja u smislu odgovora na pandemiju“.

Manjak vakcina donio je sav jad i bijedu naših političkih vođa. U isto vrijeme na terenu, definitivno se pokazalo da smo mi nepopravljivo korumpirana država a bogami i narod.

Kako je moguće da mnogi ljekari po Sarajevu, koji primaju najviše pacijenata od kovid bolesti, ostanu necijepljeni jer su njihovi direktori križali spiskove i stavljali nemedicinsko osoblje ili članove familija.

Ljekari umiru od kovida. I među njima ima onih koji su bolesni od hroničnih bolesti pa ne smiju primiti vakcinu AstraZenece. U prvom vakcinisanju ljekara sa AZ, srećom nije bilo smrtonosnih udara, jeste žešćih reakcija na vakcinu.

Nažalost i pored svega nije se vodilo računa o potrebama upravo ljekara koji se ovih dana javljaju Bosna Globalu uplašeni za svoj život, ali i za svoj posao.

Trebalo bi hitno istražiti koje su osobe vakcinisane po domovima zdravlja u Sarajevu, a koji su ljekari križani sa spiska da bi direktorske porodične ili prijateljske veze dobile prioritet? I to nad ljekarima koji su direktno izloženi kovidu preko stotina bolesnih pacijenata. Neka to bude zadatak Forte i dr. Vranića.

Takve korumpirane poteze u ovim okolnostima može sebi dozvoliti samo suluda politika koju biraju uglavnom Bošnjaci. Da li su na mjestima direktora domova zdravlja još uvijek kadrovi SDA ili su postavljeni novi, to već postaje manje bitno. Neka izađu sa korumpiranim osobama, a ne sa stranačkim stavovima. Riječ je o ukupnoj politici koja nikad do sada nije pokazala odgovornost, ali jeste korupciju u enormnim količinama. Sada se ta korumpiranost plaća životima.

Naime, Bosna Global ima podatak da se jedna ljekarka žalila da ne može primiti AZ zbog svoje hronične bolesti. Ona je to pismeno obrazložila. Kasnije su ti ljekari uočili da su Pziterovu vakcinu primale osobe koje su nemedicinsko osoblje i nemaju doticaja sa pacijentima. Ali, su bolesni ljekari ostavljeni u nemilosti.

Dakle, prvo što bi ministar zdravlja Kantona Sarajevo dr. Vranić trebao preduzeti je konkretna istraga, prvo njegova unutarnja o tome ko je od nemedicinskog osoblja primio Pfizeroovu vakcinu, a ko od bolesnih ljekara nije. Dakle koliko je nemedicinskog osoblja koje sjedi po kancelarijama u zavodima vakcinisano Pfizerom.

Kojim vakcinom su se cijepili vođe zdravstva u KS? Zna se samo da je dr. Ismet Gavrankapetanović javnio primio AZ vakcinu.
Tvrdi se da su Pfizerovu vakcinu primali i roditelji nekih ljekara a da su njihove kolege ostale nevakcinisane. Koliko je ljekara do sada prijavilo korupciju u vakcinaciji etičkom komitetu Ljekarske komore KS?

Stanje u domovima zdravlja korona je otkrila kao nikad gore. Ljekari koji su se obratili Bosna Globalu tvrde da je nedostatka ljekara i medicinskog osoblja zabrinjavajući i desetkovan. Bit će još gore kad najveći dio osoblja iz domova zdravlja bude povučen za rad na masovnoj vakcinaciji u Zetri. Nema potrebnih lijekova. Gužve u ambulantama su ogromne, medicinsko osoblje na izmaku snaga.

Većina ambulanti ima samo jednu telefonsku liniju pa je nemoguće servisirati sve obaveze prema pacijentiuma. A pored redovnog posla nema se ko javiti na telefon koji ne prestaje zvoniti. Doktori većinu bitnih informacija od šefova zdravstva u KS pa čak i onih kako bi trebali postupiti, saznaju preko medija. Tvrdi se naime da ljekari moraju stavljati pacijente na spiskove za cijepljenje prema prioritetima, dok istovreemno pacijenti sami dolaze i traže da ih se stavi na spisak.