Tradicionalno premlaćivanje migranata od hrvatske policije

Tradicionalno premlaćivanje migranata od hrvatske policije

Posljednji snimak sa hrvatske granice gdje policija Republike Hrvatske pendreči migrante, dok se iz pozadine čuju stravični plačni krici, potresno je djelovao na konzumente.

To je ‘deja vu’ – ‘već viđeno’ i u gorim i neljudskim oblicima na fotografijama i video snimcima sa iste granice u prošlim godinama. O tome se uzalud raspravljalo na Evropskom parlamentu. Hrvatska je bajagi javno osuđivana za nasilje prema migrantima, a onda se sve ponavljalo kao da prije tog ništa nije bilo.

Dakle, svake godine gledamo reprizu brutalnog nasilja nad migrantima od hrvatske policije. Ovdje u BiH će biti vraćani krvavi, slomljeni i fizički i duševno, ovdje će liječiti rane i opet kretati tamo gdje su pošli, nadajući se boljem životu.

Nije jasno odakle ta hrvatska mržnja prema migrantima ako je samo u Njemačku odselilo 426 hiljada Hrvata, a da ih je više od milion napustilo domovinu u zadnjih desetak godina naseljavajući se od Irske do Sjeverne Amerike. Naravno, većina hrvatskih medija mudro šuti na hrvatske migrantske valove i cunamije.     

Danas kad pogledamo na istok i granicu Poljske i Bjelorusije, mi u Bosni moramo uočiti identičnu dvoličnu politiku.

Danas se čuju optužbe da Bjelorusija i Aleksandar Lukašenko žele da destabiliziraju EU. Tačno, a kad Srbija masovno ubacuje u BiH migrante, je li to onda destabilizacija ove zemlje.

Zna se da postoji davni sporazum Grčke – Ciprasa, Makedonije – Zaeva i Srbije – Vučića potpisan radi slobodnog prolaza migranata, a gdje nego u BiH, bez zadržavanja. Kad ulaze preko Grčke, dakle zemlje EU u Makedoniju, oni u ove hladne dane samo protrče dalje kroz Srbiju prema BiH.  Danas su ovdje većinom migranti iz Afrike, a mogli su doći samo iz Grčke.

Dvostruki evropski standardi su upravo potvrđeni na ovom evropskom sjeveru.

“Izvršna vlast EU izrazila je zabrinutost zbog migranata na poljsko-bjeloruskoj granici i pozvala Varšavu da dozvoli zajedničkim graničnim snagama bloka Frontex da pruže pomoć policiji u tom području”.

“Poljska i EU optužile su Bjelorusiju da podstiče migrante, uglavnom iz Iraka i Afganistana, da pređu granicu kako bi izvršili pritisak na blok zbog sankcija koje je Brisel uveo Minsku zbog kršenja ljudskih prava. Bilo bi dobro da naša zajednička granica bude zaštićena našim zajedničkim resursima, naime onima koje daje agencija Frontex”, stoji u izvještaju s poljske granice od 1. oktobra ove godine.

Vučićev režim već godinama na proljeće prima brojne migrante. Dobija i pohvale za njihov lijep doček u Srbiji. Ponekom od migranata daruje državljanstvo pred kamerama. Nesretne ljude drži do prvih hladnih dana, a onda ih sa kišama i snjegovima natjera u stampedo prema BiH. Tako je radio svih prošlih godina pa će i ove zime, već je vidljivo, istim akcijama destabilizirati ovu državu.

Na drugoj strani ogledala, već uigrano Republika Hrvatska će blindirati granicu premna Bosni i Hercegovini i krenuti sa brutalnostima protiv migranata, sa širokim repertoarom od  premlaćivanja do pljački, čak i silovanja, a nesretni migranti će u BiH biti vraćani čak i sa granice Slovenije. Kad je protiv Bosne i Hercegovine tada funkcioniše savršena srpsko-hrvatska saradnja. Uostalom to gledamo i ove kao i svake jeseni i zime.

Da bar stave snage Frontexa na granicu prema Hrvatskoj bilo bi manje brutalnosti prema tim nesretnim ljudima. Ali, Frontex bi vjerovatno morao prihvatiti migrante koji uđu u Hrvatsku pa je bolje da oni tamo ne gledaju te strahote koje se događaju jadnim ljudima. Izgleda da je brutalnost sredstvo i cilj za odvraćanje migranata od EU.

Ako se Lukašenko sveti Evropskoj Uniji za sankcije, čemu služi ova srpsko-hrvatska strategija za migrante, pored svih drugih udara koji ne prestaju još od vremena presuđenih zločinačkih režima Miloševića i Tuđmana. Premda se Evropa pravi strateški luda i gluha kad je u pitanju Tribunal u Hagu i njegova ostavština.

Da ova evopska dvostrukost u ljudskim pravima bude do kraja potvrđena, Milorad Dodik i Dragan Čović, lideri bosanskih Srba i Hrvata će i ove zime te Vučićeve migrante tjerati prema bošnjačkim dijelovima, naravno, najviše prema Bihaćkoj oblasti. I niko od evropskih demokrata neće ni riječi reći protiv tih stravičnih postupaka ovog brutalnog dvojca.

Kad god se spomene Bihać, patriote BiH se sjete riječi Miloševića upućene Tuđmanu: “Franjo uzmi Kladušu, Cazin i Bihać, to je takozvana turska Hrvatska, a to Srbiji ne treba”.

Kako tad, tako danas. Svake godine imamo ovu reprizu sa migrantima. Tragikomično je kad mnogi ovdašnji mediji govore da je ministar hrvatske policije Davor Božinović na mukama zbog posljednjih snimaka premlaćivanja miranata od njegovih policajaca. Svake godine je na mukama. Premlaćivanje migranata ima svoj kontinuitet. Moglo bi se reći da je preraslo u tradiciju.