Trebaju li plavi šljemovi vlastima u Beogradu i Zagrebu

plavi sljemovi

Balkanski lideri su nasilnici, isključivo verbalni, premda u nekim slučajevima izgleda kao da bi prešli jezički prag. Prema običaju prijete čitavim narodima poput onoga “sto Bošnjaka za jednog Srbina” od Aleksandra Vučića. Njegov portparol Aleksandar Vulin ne prestaje prijetiti Bosni I Bošnjacima. Premda ni vojsku nije odslužio kao nesposoban. Iz Hrvatske prijete da ćemo platiti cijenu ako ne izmijenimo Izborni zakon po željama Čovićevog HDZ-a. Kako gube bitke sa Bosnom i Hercegovinom I kako padaju njihove dioktatorski samouvjerene želje, sve više svoju ratobornost pokazuju međusobno. I onda kad trebaju isukati šake, nad običnim političkim likovima poput njih, oni dovedu svoje tjelohranitelje pa se i tada povuku.

Tako nešto upravo se dogodilo u Beogradu.

Predstavnici srpske Narodne stranke, na čelu sa Vukom Jeremićem, pojavili su se danas prijepodne ispred zgrade Predsjedništva odazivajući se pritom na jučerašnji poziv predsjednika Aleksandra Vučića.

Vučić je, naime, juče pozvao članove Narodne stranke da “dođu i pokušaju ga linčovati” te da će on, kako je poručio, “sam s njima izaći na kraj”.

“Evo ja ih molim, kompletno vodstvo te stranke, pošto su jako snažni, nemojte druge, na mene jednog vas petorica se skupite.“

“Došli smo svi mi kojima je rekao da će nas tući… Nas četvorica smo došli kako bismo rekli predsjedniku da ga se ne bojimo”, rekao je Jeremić.

Nakon nekoliko minuta boravka u zgradi Predsjedništva, predstavnici Narodne stranke su se ponovno obratili medijima. Jeremić je rekao kako je Vučić sišao u prizemlje i da je bio vidno bijesan.

“Vučić je sišao i sav se tresao. Ljudima iz osiguranja je bilo neugodno. Počeo je vikati i unositi se nama u lice. Govorio je: ‘Hajde, tuci me!’. Oko njega su u tom trenutku bili pripadnici osiguranja. Pozvao sam ga da izađe van, ali nije smio. Psovao je, vrijeđao i prijetio nam. Meni se unosio u lice i govorio da sam lopuža”, opisao je Jeremić.

Novinari nisu smjeli ući u zgradu, no neki od njih, okupljeni ispred vrata, svjedočili su kako se čula velika galama.

Očekivalo se da će Vuk Jeremić kao bivši prvi Generalne skupštine UN-a biti neutralan i smirivati sukob.

Jeremić je u vrijeme predsjedanja Generalne skupštine UN-a, na jednom službenom prijemu pustio “Marš na Drinu”, što je bio vrhunac njegove hrabrosti i učešća u historiji ratova.

Kako ove istočne komšije tako i zapadni susjedi. Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović (SDP) je svojevremeno izjavio za BiH: “Građanska država je daleki, daleki san, i to je lijepa stvar, ali prvo sapun, onda parfem”. Njegovi verbalni sukobi sa premijerom Plenkovićem (HDZ) su tragikomedija u nastavcima.

Premijer Andrej Plenković osudio je i kukavičlukom nazvao odlazak predsjednika Republike Zorana Milanovića s obilježavanja akcije “Bljesak” u Okučanima, a osudio je i uvrede čelnika SDP-a Davora Bernardića (SDP)na račun predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića (HDZ).

Milanović je rekao da je Jandroković “jedan obični nasilnik bez mišića”.

Zatim je slijedilo komično pokazivanje mišića na fotografijama, na kojima je predsjednik Sabora Goran Jandroković u kupaćim gaćicama.

Predsjednik Zoran Milanović je nakon toga objasnio: “Ovo za mišiće sam mislio preneseno, ne doslovno. A kako on sve shvaća doslovno i kako je pun nekakvih tjeskoba i pomutnji, htio se pokazati. Super kupaći! Dobro je, nisam riknuo od smijeha”, rekao je Milanović.

Plenković je nazvao Milanovića „huškačem i prevarantom“, a Milanović je rekao da premijer „ide okolo i lupeta kao zadnja baba na pijaci“.

Taj huškač i prevarant je odgovoran za prijavu koja je došla od bugarske ambasade za napade na troje bugarskih državljana. Zašto? Zato što je na Brdu kod Kranja govorio protiv Bugarske“, rekao je Plenković

Uvrede su postale sve personalnije, pa je Milanović optužio Plenkovića da je sve što je rekao laž, da je Plenković “bully” (nasilnik).

Međusobne svađe postale su konstanta u njihovom odnosu. Pitao Milanović Plenkovića da li je glasao za njega, a ovaj mu odgovorio da bi mu se ruka osušila.

Tu su se našle uvrede poput: “plameni jazavac”, “54-godišnji šmrkavac”, “herojski zec”, “piroman”, “iskompleksirani”, “ljubomorni”, “loš, nerazuman, neracionalan”, “zbrisao je ko zadnja vjeverica”, “onaj koji nema posla i s jarićima nešto radi”…

I konačno, nedavno su se našli jedan uz drugog na danu ponosa, kad se obilježavala svijetla stranice hrvatske historije sa slavnim Sisačkim partizanskim odredom. Sjedili su stolicu uz stolicu. Svašta se očekivalo, ali nije bilo ni mrkog pogleda i ostali su suhi verbalisti.

Naravno, prema Krležinom sačuvaj me Bože hrvatske kulture i srpskog junaštva,  Plenković i Milanović su ostali na kulturnoj kovid poludistanci, nisu se unosili jedan drugom u lice, a ono Vučićevo i Jeremićevo je ipak srpsko junaštvo. Premda uz prisustvo bodigarda.

Imaju li ove verbalne prijetnje silom u vlastitom dvorištu sa silnim naoružanjem  koje je, što dobio – što kupio Vučić? Ili francuskim borbenim avionima što ih je kupila Vlada Hrvatske.

I jedni i drugi imaju borbene lidere, koji ne uvlače ratoborne jezike u usta.

Svima je izgleda potreban sapun i parfem, ali nakon svega neće biti “pranja ruku”.

“War is young men dying and old men talking”. (“Rat je umiranje mladih, i priča starih”).