„UZP-paper“ presude i velikodržavne „non – paper“ politike

Bosna i Hercegovina - Hrvatska

Do kada će se Hrvatska ponašati prema BiH, kao zemlji s posebnim potrebama? Dokle će  slati razne “non-papere,” kojima predlaže sve ne u ime BiH?  Prijedlozima u kojima bi umjesto “non-paper” (papir kojeg nema) radije vidjela “non-Bosna.”

Čovjek se pita kako se ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman već nije umorio šaljući EU sve i svašta, svakakve prijedloge o BiH, sazivajući video konferencije na razini ministara vanjskih poslova EU, nakon kojih svakog  tko je za cjelovitu BiH, moraju proći trnci u žilama, ili barem zaboljeti glava.

Zadnji Radmanov “non-paper,” kojeg je 25. marta razaslao ministrima vanjskih poslova EU o Bosni i Hercegovini, o njezinom u unutarnjem uređenju, mora izazvati barem migrenu, kod svih pravih domoljuba, za koje je BiH, jedinstvena država svih svojih građana.

Nije ovdje problem sam Radman i njegove velikodržavne opasne izjave o BiH. Opasnost je u tome  što nesposobni ministar, koji jedva sastavi suvislu rečenicu, samo prenosi zajednički  stav hrvatskog državnog vrha, i predsjednika Milanovića i premijera Plenkovića. Po hrvatskom Ustavu vanjsku politiku  zajedno kreiraju predsjednik i premijer, ništa ne može proći bez zajedničkog potpisa. Znači obojica su morali potpisati “non-paper,” a Grlić Radman je tu samo telal koji viče po EU o Bosni i Hercegovini. 

Hvali se ministar da su je njegov “non- paper” o BiH, u kojem se RH tobože zalaže za teritorijalne integritet BiH, naišao na “veliko prihvaćanje” većine šefova diplomacije EU. Prihvatila ga “većina” od tek pet zemalja: Slovenija, Mađarska, Bugarska, Grčka i Cipar! Nit’ je to “veliko prihvaćanje”, niti su te zemlje, bez uvrede ijedne od njih, baš vodeća “sile” EU. Vidi i sam ministar kakva je to “većina,” pa se hvali da su ga u razgovoru još  podržali i njemački i francuski ministar. Zašto samo “u razgovoru”, u četiri oka, zašto nisu javno kao spomenutih pet zemalja, ako ga već podržavaju?!  Hvali se Radman da je “dokument na usuglašavanju 3, 4 mjeseca.”

Da je bilo dobrih namjera, Hrvatska bi barem u ta tri – četiri mjeseca mogla naći par minuta vremena i o tom “usuglašavanju” obavijestiti centralne vlasti u Sarajevu, a nije im poslala ni slovca. To je to ružno i nediplomatsko tutorstvo nad Bosnom. Šef hrvatske diplomacije, Bože pomozi, kaže da je to “samo podloga” za raspravu o BiH, o njezinom unutrašnje ustroju, već na idućem sastanku ministara vanjskih poslova Evropske unije.

Je li to podloga za nove razgovore ili za novi „zločin u pokušaju“ protiv BiH?

Hrvatska nastoji uvjeriti Evropsku uuniju da BiH  “mora ostati u središtu pozornosti EU,  jer  “na putu prema EU mora ispuniti 14 prioriteta“.

Samo da te prioritete ne suflira i ne određuje Hrvatska! U dokumentu, koji to nije,  kaže se da BiH treba postati “stabilna država “. Bila bi već davno da ju stalno ne destabiliziraju i Hrvatska i Srbija. Kaže se, nadalje, da je BiH utemeljena na jednakopravnosti sva tri konstitutivan naroda, i svih njezinih naroda. Pa to je upravo to – svih njezinih naroda – ono je što traže Bošnjaci i svi koji su za cjelovitu Bosnu i Hercegovinu. Ali im se takva moderna europska država ne dopušta.

BiH kao država svih njezinih naroda. Defininicija građanske  države, koju žele Bošnjaci, a za koju ni Hrvatska, ni Srbija ne žele ni čuti, pa ju razaraju iznutra preko svojih pijuna Čovića i Dodika, i to javno.

Tragikomično je kada se u hrvatskom “non-paperu” traži da Bosna prioritetno počne provoditi presude Europskog suda za ljudska prava! Gle ko to govori!?  Hrvatska, koja je nedavno javno u Saboru negirala, čak i osudila presudu Haškog suda za ratne zločine, kao najsramotniju presudu u povijesti međunarodnog suda, jer je u njoj Franjo Tuđman, uz Gojka Šuška optužen za „udruženi zločinačkim poduhvat“ u ratu u BiH, protiv Bošnjaka, bosanskih muslimana!

Poenti put se u “hrvatskom papiru” koga nema, spominje ugroženost bh. Hrvata, koji su žrtve navodnog bošnjačkog majoriziranja i preglasavanja. Ako su bh. Hrvati ičije žrtve, onda su samo žrtve hrvatske velikodržavne politike u i prema BiH.

I predsjednik Zoran Milanović upao u zamku zamjene teza, pa govori o “zulumu”  Bošnjaka nad  bh. Hrvatima. Zulum nad bh. Hrvatima svojom separatističkom politikom provodi HDZ već 30 godina, dajući nadu hercegovačkim Hrvatima da će  jednog dana “biti u Hrvatskoj”. Od desnog  HDZ-a ništa novo, ali  od hrvatskog, navodno lijevog predsjednika, to je nagovještaj nekog hrvatskog “novo normalnog”, a nenormalnog, opasnog prema BiH. Umjesto “non-papera,” i hrvatskom i srbijanskom političkom vrhu netko bi trebao poslati “Aide – memoire,” da ih podsjeti na sva zla i zvjerstva počinjena u Bosni u njihovoj režiji,  scenariju: išaranim salvetama, zemljovidima podjele, kartama etničkog čišćenja…

Možda ih bar malo savjest zapekla. Ako je takvi uopće imaju. I u Zagrebu i u Beogradu.

(Damir K.)