Vidio Sindikat da Dodik blokira, pa bi i on „paralizirao institucije“

Zbog potpune blokade institucija Bosne i Hercegovine i prijetnje da bi se kriza mogla radikalizirati uznemirio se skoro cijeli svijet. Sjedinjene Američke Države, Evropska unija, Velika Britanija, Ujedinjeni narodi poslali su svoje predstavnike da utvrde stanje kako bi se donijele odgovarajuće odluke i pomoglo da organi ponovo profunkcioniraju.

I dok se diplomati smjenjuju u sarajevskoj zračnoj luci, a Evropa traži načina da zaustavi pandemiju Covid virusa, Bosanci i Hercegovci u tišini postaju samo brojevi koji napuštaju ovaj svijet. Za razliku od prošlogodišnje dramatične situacije kada su se smjenjivali apeli liječnika i pozivi za poštivanje mjera za sprečavanje širenja zaraze, danas se ni liječnici više ne oglašavaju.

Nikoga nije uznemirila informacija da je Bosna i Hercegovina na petom mjestu u svijetu po broju preminulih od posljedica pandemije virusa Covid 19. I dok se u Austriji, Njemačkoj i Nizozemskoj uvode sve radikalnije mjere zaštite stanovništva, federalna Vlada je najavila uvođenje sistema „vakcinisan, testiran, prebolio“ tek za mjesec dana.

Ta najava naišla je na oštar odgovor Sindikata državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo koji su federalnom premijeru Fadilu Novaliću poručili da se time  ograničavaju osnovne građanske slobode i radnička prava.

“Postavljamo pitanje gospodinu Novaliću, znači li to da će i svim onim radnicima, prvenstveno državnim službenicima i namještenicima koji rade u organima državne službe na području Federacije Bosne i Hercegovine, biti zabranjen dolazak na posao i tako uskraćeno jedno od osnovnih prava, a to je pravo na rad”, stoji u saopćenju.

Nije jasno zašto bi se nekome zabranio dolazak na posao time što se zahtijeva jedan od tri dokumenta kao i u Evropi. To je kao kad bi građevinskom radniku bilo uskraćeno pravo na rad otkazom jer ne želi upotrebljavati propisanu zaštitnu opremu.

Posebno je šokantno da se u saopćenju prijeti “paralizom javnih institucija”. Vidio Sindikat da se Dodik “potkiva pa i on digao nogu”, rekla bi poslovica. Hoće li u ovoj zemlji baš svako ko smatra da su mu prava povrijeđena ili ugrožena odmah blokirati ili paralizirati državu, a tražiti da i dalje prima plaću?

Sindikat naravno treba i mora štititi prava svojih članova, ali mora prethodno iskoristiti sva pravna sredstva prije nego posegne za štrajkom. Štrajk je također zakonito sredstvo ostvarivanja prava iz radnog odnosa, po određenim pravilima.

Ali i država ima prava i mehanizme zaštite interesa građana i zajednice, uključujući vanredne mjere i angažovanje “štrejkbrehera”. Sjećamo se štrajka zaposlenika Grasa kada je Vlada angažirala druge prijevoznike.

A onda oni koji bi “paralizirali institucije” neka probaju u Austriji i Njemačkoj.